Härnösand Yippie 5 2022

I huvudet på

Thor

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Om musikstilar
Jag har gillat populär musik så länge jag kan minnas, men det blev inte en stor del av livet förrän jag var 12-13 och började lyssna mer på musik och snacka med kompisar om det. Musiken jag lyssnade på var blandad populärmusik, mycket hiphop i början. När jag var 14–15 blev det mer bandmusik med fokus på annat än sång, mycket hårdrock och metal. Jag spelade själv i källaren och inte tillsammans med andra förrän på estet.

Om utbildning
Jag hade spelat trummor i bara 6 månader innan jag sökte till estetprogrammet. Många som kom in var mer eller mindre nybörjare. När jag var liten visste jag inte vad jag ville ”bli” när jag blev stor. Jag har aldrig vetat och har inte brunnit för någonting någonsin, förrän i ettan på estet. Då insåg jag att det här är det enda jag känner mig kapabel att göra och att det går att vidareutbilda sig inom musik. Målet blev att gå folkhögskola, kanske musikhögskola efter det. Det är hård konkurrens till vidareutbildningarna på folkhögskolor och jag kände mig så stolt som kom från estet Härnösand, när de andra var från mer kända, prestigefyllda skolor som Södra Latin. Jag fick nyss reda på att jag har blivit antagen till Fridhems folkhögskola, mitt förstaval.

Om jazz
Jazz är min inriktning, även om jag ständigt har olika projekt på gång i tankarna, i olika genrer. Till exempel att kombinera jazz och folkmusik mer 50/50 än vad som brukar göras. Det jag gillar med jazz är helt klart improvisationen. Jazzklubben, Öbacka Jazz & Blues, är väldigt nyttig för dem som vill gå och som tar vara på den. Jazzmusik är inte för alla, men för mig och mitt lilla sällskap har det verkligen varit en inspirationskälla och en viktig anledning till att jag håller på med jazz. Att som musikstuderande få möjlighet att gå dit gratis och alltid bli så väl bemött. Nu har jag dessutom fått ta emot deras stipendium.

Om att utforska musik
Musikutforskning är en viktig del av mig, som musiker och trummis. Det finns en anledning till att jag gått från hårdrock till jazz. Trummor är en konstant, till skillnad från till exempel klarinett, som är ett underbart instrument, men mer begränsat när det gäller genre. Som trummis rör man sig ofta mellan många olika genrer. Jag kan ibland lyssna på en viss trummis, följa den personen genom många stilar och får på så sätt en bred bild av musiken. Favoriter är Mark Guiliana, Elvin Jones, Nate Smith, Jimmy Cobb, bara för att nämna några för tillfället, men jag inspireras av för många för att nämna egentligen!

Om mode
Musik och mode är de två pelarna i mitt liv. Jag handlar mycket second hand, för att det är ett bra sätt att prova på olika kläder och för miljön. En dag kan jag ha på mig en kostym, nästa jeans och t-shirt, så länge jag är bekväm i det. Jag gillar kläder som har bra kvalitet. Bra kläder kommer aldrig att gå ur stil. Jag tänker inte så mycket på trender som på det som funkat bra tidigare under årtionden. De senaste åren känns det som man plockar från fler årtionden samtidigt. Jag är fullt medveten om hur jag klär mig och skulle aldrig gå på stan i mjukiskläder. Då känner jag mig mer bekväm i kostym.

Om Härnösand
Jag är född i Stockholm men flyttade till Härnösand när jag var 8, när mina föräldrar ville till hemtrakterna. Jag har goda minnen från min tidiga barndom i Stockholm och älskar att åka tillbaka och bara vara där. Härnösand är en väldigt fin kulturstad, men ungdomsmässigt finns inte lika stort utbud.

Thor Wiik

ÅLDER 18 år.
FAMILJ Mamma Lena, pappa Niklas, storebror Albin, lillasyster Sofia.
BOR Bondsjöhöjden.
GÖR Musik!

Artikeln publicerades i Yippie 5 2022 på sidan 18