Härnösand Yippie 10 2021

Mitt företag

Topptrio som brinner för Vårdkasen

Torbjörn Ullsten, Mikael Englund och Sandra Itämaa har bråda dagar, men hinner ändå tända en brasa och berätta om sina planer för Härnö Outdoor Lodge.
För redan i december kan de slå upp portarna.

Toppstugan vid Vårdkasen väcks till liv igen. Och det är tre idésprutor som brinner för Härnösand och Höga Kusten som väljer att satsa på lokalen och området.
Det var Mikael Englund som var först på bollen när det stod klart att Toppstugan saknade en entreprenör som kunde utveckla fastigheten och området.
– När det stod tomt så bestämde jag mig för att inte vara en gubbe som bara gick runt och gnällde över att det var stängt. Jag kontaktade då Torbjörn (Ullsten) i början av juni och vi kom överens om att vi skulle försöka få till något, säger Mikael Englund.
Bollen var i rullning men de kände att de behövde ytterligare en kraft som kunde underlätta till att göra detta så bra som möjligt. Både Mikael
och Torbjörn har för närvarande fullt upp med Höga Kusten Turism respektive Mjälloms Tunnbröd och kan i nuläget inte lägga den tiden som krävs.
– Vi behövde dock någon som kunde bli spindeln i nätet. Eftersom jag känner Maria Sjöström, ordförande i Härnösands alpina, så frågade jag henne om hon visste någon och det gjorde hon, säger Mikael.

Spindeln heter Sandra Itämaa, en relativt färsk Härnösandsbo, och har en bred bakgrund inom hotell- och restaurangbranschen. Hon flyttade till stan, eller i sanningens namn, till Solumshamn när sonen ville börja på Kristinaskolan.
– Jag sökte faktiskt jobb och blev under försommaren kontaktad av Mikael Englund och kände direkt att detta var perfekt att satsa på, säger Sandra som nu är vd för Härnö Outdoor.
Trion kompletterar varandra perfekt och idéer saknas inte, men det gäller att koka ned dessa och göra satsningarna i rätt ordning.
– Vi vill att Härnö Outdoor Lodge ska leva året om och vara en tillgänglig restaurang och mötesplats för alla. Du kan glida in i pjäxor eller lackskor inget är rätt eller fel, säger Torbjörn Ullsten.

Maten som ska serveras ska vara lite av ”Food sharing plates” och restaurangen ska ha en bistrokänsla. Har någon i ditt sällskap beställt något som verkar jäkligt gott så ska du inte skämmas över att du sträcker dig över bordet för att sno ett smakprov. Stämningen de vill skapa ska minst sagt vara av familjär karaktär.
– Mitt i matsalen ska det vara ett högre långbord med 10–12 platser. De som sitter, eller står där, kommer då få en fin utsikt över Härnösand. Detta ramas in av bord runt om i lokalen. Taket och väggarna ska mörkas ned och väggarna målas om. Känslan ska vara ombonad, varm och naturlig, säger Sandra.
Ett komplement till detta är ett utekök som ska anläggas i anslutning till det befintliga köket.

De hoppas även att konferensverksamheten ska bli ett dragplåster för länets alla företag.
– Det är ingen slump att vi heter Härnö Outdoor utan vi vill verkligen ta vara på den vackra naturen. Tänk att kunna få konferera utomhus med alla tekniska hjälpmedel tillgängliga. Vi har bland annat tagit hjälp av Teknikcollege Södra Norrland en del av Härnösand gymnasium. De ska nu göra cad-ritningar för hur det skulle kunna se ut, säger Mikael Englund.
Just att involvera hela Härnösand och att vara väldigt lokala vid val av inköp är en viktig del av verksamhetsidén. Alla ska kunna dra nytta av etableringen.
De hoppas även kunna anställa ungdomar samt involvera kockskolan i någon mån.
– Vi har fått väldigt bra stöd och bemötande från Härnösands kommun och Härnösandshus. De är verkligen med på tåget. Men vi vill inte begränsa oss till Vårdkasen utan det är mer en ­startpunkt för något större. Vårt företag Härnö Outdoor ska kunna vara med utveckla hela ­Härnön och besöksnäringen. Vår lodge ska vara lite av en reception för samtliga aktiviteter i ­närområdet, säger Sandra, Torbjörn och Mikael.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2021 på sidan 16