Härnösand Yippie 5 2022

Vanlife

Text Linda Saltin Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Milles karriär som snowboardåkare lockade fram pappas snickargener. Från vanlig transportbil till husbil på 4 månader.
– Jag har lagt ner min själ i att renovera bilen, säger Fredrik Kåhrström.

Det var tidig sommar 2020 när Fredrik Kåhrström fick tag på en van i bra skick i innersta Jämtland och slog till. Då började den stora renoveringsresan med att förvandla bilen till en husbil.
Men vi tar det från början. För fyra år sedan ville sonen Mille Kåhrström åka till Norge och åka snowboard på glaciärer. Då fick han och pappa Fredrik låna morfars husbil i en vecka. Far och son blev frälsta i husbilslivet. Och Fredrik började tänka att det skulle vara perfekt att ha en husbil när Mille skulle åka runt och tävla i snowboard.
– En ny husbil för vinterbruk kostar runt 800 000 kronor och de begagnade som är vinterbonade gick upp mycket i pris. Så jag började kolla på Vanlifers på Youtube och tänkte att jag skulle renovera en van istället för att köpa en fabrikstillverkad husbil: ”Kan de, så kan väl jag”.

Man kan lägga renoveringen på den nivån man vill, en del vanlifers inreder mer ombonat och bekvämt. Och vissa så att det funkar med en sommarsemester i Sydeuropa.
– Vi skulle ha den till att åka runt i på vintern. Så jag var tvungen att ta hänsyn till att allt i bilen skulle funka i vintermiljö med många minusgrader.
Hur Fredrik skulle fixa vattnet, elen och gasolen i bilen var hans största orosmoment från början av renoveringen.
– Man måste nog vara lite klurig för att ge sig på ett sånt här projekt. Jag tyckte om att bygga Lego när jag var liten, säger Fredrik och skrattar.
Bilen är en Fiat Ducato som använts som tung transportledarbil.
– Det är en 2011 års modell i fräscht skick och välservad. Jag jobbade med renoveringen några kvällar i veckan och på helgerna. Det tog ungefär ett år. Tidig höst 2021 kunde vi bo i den.

Hemavan öppnade som första skidort den 26 november när det var minus 15 grader ute, så då fick far och son testa bilen på riktigt.
– Jag var lite orolig och tänkte: ”Kommer vattnet att frysa?”. Men allt sånt funkade. Vi har bott i den i vid minus 20 några tillfällen under vintern och det har funkat.
Nu är det vår och solen skiner uppe på Vårdkasen och Fredrik vill ut på nya äventyr.
– Jag tycker mycket om att fotografera. En dröm är att åka till Lofoten med bilen och fotografera där.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2022 på sidan 62