Härnösand Yippie 9 2021

William tar sikte på nya medaljer

Text & foto Jens Näsman

DYNAMISKT SPORTSKYTTE. Säger någon ”sportskytte” tänker nog de flesta på någon som står och siktar länge, länge.
– Vi är allt fler som tycker att skytte bör vara en kombination av precision och snabbhet, säger pappa Mats och sonen William Parhammar i Härnösand efter den sistnämndes SM-silver i Dynamiskt sportskytte för någon vecka sedan.

Dynamiskt skytte har funnit i Sverige sedan senare delen av 1970-talet.
– Inget ont om Ragnar Skanåker med sina sju OS-starter och fyra medaljer (guld 1972, silver 1984 och 1988 samt brons 1992), men det handlade ju inte om skyttets grunder längre. Skjutvapen har historiskt sett använts i närstrid och då gällde det att vara snabb… och kunna pricka, inleder Mats Parhammar som har haft ett betydande roll i sportgrenens utveckling i Norrland.
Ja, inte bara i sportens värld.
Det dynamiska skyttet är något som är högintressant även i militära och polisiära kretsar. Som välrenommerad instruktör får han gott om förfrågningar även utanför själva IPSC-kretsen.
– Det kan kort sagt vara livsviktigt i en självförsvarssituation.
IPSC är en förkortning för International Practical Shooting Confederation. Den svenska organisationen benämns Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet.
– Men vår grundläggande förkortning är en latinsk devis, DVC. Det står för Diligentia, Vis, Celeritas (Precision, Kraft, Snabbhet). Det speglar de balanserade grundelementen inom det dynamiska skyttet, säger Mats Parhammar.

William Parhammar visar prov på sin snabbhet från vapenlyft till skott. Som snabbast i gevär handlar det om en sekund, i pistol har William gjort tider nedåt sex tiondelar.

Hmm. På vilket sätt tävlar man om alla de tre momenten ska viktas lika?
– Genom att ha skjutstationer med väldigt skiftande karaktär. På vissa står man helt stilla och ska träffa mål på allt från fem meter och uppåt. På andra måste man förflytta sig utmed en färdigbestämd bana där det gäller att memorera både skjutordning, målets utseende (finns även färgade mål som ger minuspoäng) … och även komma ihåg när man måste byta magasin.
– Beroende på tävlingsform har man olika antal patroner att tillgå i varje magasin, förklarar Mats.
Poängberäkningen är så avancerad så den går det att läsa om i Faktarutan nedan.
Det som initierade Yippies besök var den prestation som sonen William utförde i Malmö helgen den 4-5 september. I sin allra första SM-start i disciplinen Hagelgevär blev det ett SM-silver för 18-åringen.
– Jag var inte speciellt bra i början av tävlingarna, men jag kom underfund med tekniken allt eftersom. Att det räckte till SM-silver var förstås jätteroligt, men det är på kommande SM i pistol den 18-19/9 som det verkligen gäller att prestera på topp om man vill vara på pallen, säger William Parhammar som går sista året på tekniska programmet på Härnösands Gymnasium.
Förutom Pistol och Hagelgevär tävlar man även i disciplinerna Gevär och Minigevär.
Det känns som mycket action. Hur är det med säkerheten?
– Jag skulle säga att den är rigorös. Gevären har alltid en säkerhetplugg i istället för magasin. Pistol (handgun) transporteras i hölster eller väska mellan stationerna. Ammunition och magasin hanterar man bara i Safety-zone där skyttarna en och en förbereder sig för sin skytteomgång.
– Gör man något sådant utanför blir man diskad direkt.
Hur länge har du skjutit?
– Jag testade också stillastående först, men Dynamiskt har jag väl skjutit en fem-sex år nu.
Vet dina jämnåriga vad du pysslar med?
– Jodå. Jag har några som faktiskt börjat också. Många börjar med stillastående skytte först och sedan går man över till det här för att få en annan utmaning, summerar William Parhammar som är junior fram till han 21 år.
Han hoppas dock att vara top-30 i den Öppna klassen också, precis som han var i Malmö.

FAKTA/Dynamiskt sportskytte

Bakgrunden: De första Dynamiska Sportskyttetävlingarna ägde rum i Kalifornien på 1950-talet. Idrotten spred sig snabbt över världen till Australien, Central- och Sydamerika, Afrika och Europa.
Internationellt: International Practical Shooting Confederation (IPSC), bildades officiellt vid Internatonal Pistol Conference som hölls i Columbia, Missouri i maj 1976. 40 deltagare från lika många länder hade bjudits in för att besluta inriktningen för Dynamiskt Sportskytte. Överste Jeff Cooper (1920-2006) var ordförande för konferensen och utnämndes till den första världsordföranden för IPSC.
Nationellt: 1977 bildades vårt svenska skytteförbund vilket 1979 upptogs i världsförbundet IPSC och har vuxit sig starkt till dagens Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet.
Dynamiskt Sportskytte är en idrott som kräver mycket av utövaren i form av koncentration, självdisciplin och fokus. Målet är att balansera precision och hastighet till en för skytten optimal kombination.
Licenskrav: För att utöva Dynamiskt skytte i Sverige och utomlands så krävs det att man har en giltig IPSC-licens. IPSC-licensen är en förutsättning för att få delta i IPSC tävlingar samt träningar, även i den egna lokala skytteföreningen. En IPSC-licens är det utbildningsbevis man erhåller efter genomgången utbildning med godkänt resultat, man provas både på teori (regelkunskap) och praktiskt (säker vapenhantering) vid en examination.
Tävlingsformer: Måltavlorna är 57 gånger 45 centimeter med tre poängzoner. Den mittersta, svåraste och minsta kallas A-zon och ger 5 poäng per träff. Beroende på ammunitionens kraft fördelas poängen 5-3-1 eller 5-4-2.
Snabbhet värderas genom att poängsumman delas med tiden för att få fram en jämförande ”kvot”. Dynamiskt Skytte bedrivs i fyra grenar – pistol, hagelgevär, gevär och miniatyrgevär.
Pistolskytte utövas med enhandsvapen på avstånd upp till 60 meter.
Hagelskytte utövas med hagelgevär på avstånd upp till 90 meter.
Gevärsskytte utövas med gevär på avstånd upp till 350 meter.
Miniatyrgevärsskytte utövas med gevär i kaliber .22LR på avstånd upp till 100 meter.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2021 på sidan 50