Hem & trädgård Yippie 9 2020

I Harry Potters fotspår

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Många känner igen Leila Verlinden som dansare hos Norrdans, men de senaste åren har ett av hennes andra intressen vuxit till ett eget företag som hon har vid sidan om dansen. Redan som barn lockades hon in i örternas magiska värld och nu är hon nu en tvättäkta herbalist, alltså en person med utbildning inom örtmedicin.

Det är ingen slump att en stor tavla med Harry Potter-citat sitter i hallen utanför arbetsrummet. På hyllorna trängs vackra gamla glasburkar, utan innehåll, eftersom de inte är tillräckligt täta, och nog känns de som något Hermione skulle kunna använda sig av på Hogwarts. Leila berättar:
– När jag var liten var det ganska tydligt att jag skulle syssla med dans, men jag hade andra intressen också: växter, natur och ämnen som biologi, kemi och fysik. Det var när Harry Potter kom som jag fick mitt stora örtintresse. Han var i min ålder och allt bara matchade. Jag växte upp med honom och lekte att jag var på Hogwarts. Mitt favoritämne var förstås herbologi!
Av sin mamma fick Leila en bok om örter:
– Jag märkte att många av örterna i böckerna fanns på riktigt! Så klart är det mesta påhittat i Harry Potter, men de flesta av örterna finns och jag gick in i skogen med en encyklopedi och började identifiera växter. Jag gjorde även mitt eget trollspö!

Leila Verlinden har läst örtmedicin både i Belgien och Nederländerna. Med start i oktober kommer hon själv att leda en kortkurs i ämnet.

Leila började plocka och torka maskrosblad, groblad och annat. Hon lärde sig mer och mer om örternas olika effekter på hälsan och några av de minsta glasburkarna på den vuxna Leilas hylla köpte hon redan som tolvåring och märkte med latinska beteckningar på växter.
Utbildningen gick i dansens tecken, på kungliga balettskolan i Antwerpen, där Leila också är född. I sitt yrke som dansare flyttade hon sedan till Montreal, Nottingham, Rotterdam och så 2012 till Norrdans i Härnösand.
Intresset för växter fanns kvar och Leila ville investera tiden i Norrdans turnébuss på ett bra sätt. Hon började plugga örtmedicin på distans, totalt fyra kurser i Belgien, Holland och USA.
– Man lär sig inte bara om örter och vad de gör för kroppen, utan också mycket om hälsa och anatomi. Det blir en holistisk syn på människan som jag tycker saknas inom sjukvården. Här är fokus på att behandla symptom när man redan är sjuk, inte på hälsan och att förebygga sjukdom.

Så, är örtmedicin ett hokus pokus och att slänga sig med latinska namn à la Harry Potter? Nej, de flesta har väl någon gång lagt groblad på ett sår; vi äter medelhavsörter som basilika, oregano och annat för att de innehåller eteriska oljor som är bra för matsmältningen (Leila påpekar att det är därför de ingår i vår kost) och många läkemedel är baserade på växter. Hon poängterar att det både finns positiva och negativa effekter av växter.
– Jag ger inga medicinska råd, men berättar om vad örter gör. Efter sex års pluggande finns så mycket kvar att lära! Mitt intresse är lokala örter och vad de är bra för.
Som genom ett trollslag växte en liten buske med äkta johannesört upp på Leilas tomt:
– Den heter Hypericum perforatum på latin; om du tittar på det här bladet kan du se att det är små, små hål överallt, att det är perforerat!
Med blicken mot marken hittar man även våtarv, som av många räknas som ett irriterande ogräs i rabatten och runt stenplattor, men om man tar en liten tugga är det ju … gott!

”Plötsligt fanns ingenting. Den sista audition jag gick på var i mars. Jag såg mitt år falla isär framför mig, men då tänkte jag: Vad mer kan jag? Det kanske är tid att komma ut med mina nya kunskaper?”

Coronapandemin slog till med enormt dålig timing för hela världen, men kanske lite extra för en dansare som precis tagit tjänstledigt ett år för att dansa och hämta inspiration på andra ställen.
– Plötsligt fanns ingenting. Den sista audition jag gick på var i mars. Jag såg mitt år falla isär framför mig, men då tänkte jag: Vad mer kan jag? Det kanske är tid att komma ut med mina nya kunskaper?
Det var då Leila gjorde slag i saken och startade företaget Herbs & Talks, som anordnar örtpromenader i Häggdånger. Små grupper kommer på enkla vandringar, lär sig mer om de örter man kan hitta runt det egna hemmet och avslutar med örtte.

Leila kommer också snart att leda en kortkurs i örtmedicin och holistisk hälsa på Härnösands Folkhögskola under fem lördagar, med början i oktober.
– Det är en oberoende kurs som vem som helst kan gå, max 16 personer, men kommer det 10 så är jag nöjd! Kursen är en kombination av teori och praktik. Vi kommer till exempel göra oljor och vinäger med tillsatta örter. I dag ska jag börja förbereda inför kursen genom att göra ”fire cider”, en örtvinäger på bas av äppelcidervinäger som kan bidra till ett normalt fungerande immunsystem. Jag kommer också att sälja den till allmänheten på Reko-marknaden.

Nästa höst kommer Leila tillbaka till Norrdans och dansen har på intet sätt försvunnit ur hennes liv, även om pandemin tog jobben:
– Min dansarkarriär är fortfarande min största drivkraft. Jag letar dansjobb och kommer troligen att undervisa barn i dansklass en period framöver. Här i Häggdånger leder jag också yogagrupper; rättare sagt kallar jag det yogaträning, eftersom det är en blandning av yoga och allt jag vet som dansare, för att hålla kroppen i balans och i form. Det har blivit uppskattat av Häggdångerborna, att inte behöva åka in till stan för att gå på yoga!
Och vad säger vi till pandemin, som stjäl både liv, hälsa och jobb? Kanske: Expelliarmus!

Några av Leilas favoritörter

Mjölon
Bland det bästa som finns mot urinvägsinfektion och har en vätskedrivande funktion.

Hallonblad
Ett tonikum för livmodern. Man kan med fördel göra en stor termos med hallonbladste på morgonen om man har mensvärk och dricka ur den under

Rölleka
Hjälper en att svettas, kan ”dra ut” feber. Som många andra örter är den bra för matsmältningen. Den verkar kärlsammandragande och kan stoppa såväl interna som externa blödningar, både exempelvis näsblod och skavsår, men eftersom den drar ihop blodkärl ska den absolut inte användas av gravida.

Leila Verlinden

ÅLDER 30
BOR Häggdånger
FAMILJ Dotter och sambo
GÖR Entreprenör, dansare, lärare och herbalist
HITTA LEILA
Instagram @herbs.and.talks
Facebook: Herbs & Talks
www.leilaverlinden.com

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 30