Krönikor Yippie 11 2016

Hur ser din algoritm ut?

Text Lars Kågström

Den senaste tiden har ordet algoritm dykt upp allt oftare. Fram tills nyligen var det ett ord som liksom integral och derivata var något jag hade en svag hum om en gång i tiden när jag läste matematik på gymnasiet, men som direkt efter studenten försvann i någon slags dimma av saker som var viktiga i skolan, men sedan inte tycktes ha något med verkligheten att göra. I all fall inte den verkligheten jag gav mig ut i.

Men nu dyker alltså algoritmerna upp igen. Och påverkar mitt liv mer än jag någonsin hade kunnat ana. Det är olika algoritmer som bestämmer vad som visas först när jag söker på Google, vad som prioriteras i mitt Facebook-flöde, vilka tips om annan musik och andra TV-serier jag borde spana in och inte minst vilken reklam som riktas till mig.

Definitionen på en algoritm är enligt KTHs hemsida ”en stegvis procedur av väldefinerade exekverbara instruktioner avsedda att utföra en uppgift eller lösa ett problem, ofta med kravet att proceduren ska ha ett slut”. Man skulle också kunna definiera det som något som styr våra digitala liv. Och här börjar algoritmen kännas obehaglig och nästan farlig.

Det är väl trevligt att få bra tips på musik, filmer och resmål. Men det algoritmen samtidigt gör är att stänga ute en massa annan information som jag kanske inte direkt vill ha, men som förmodligen vore bra för mig. Om allt jag ser och hör andas samma känsla, sprider samma tankar och idéer och bara bekräftar det jag redan tror att jag vet så får jag en rätt skev bild av verkligheten. Jag tror att alla tycker som jag och blir sedan förvånad när en massa människor plötsligt köper en riktigt dålig bok eller röstar på något jättekonstigt parti.

Så det kanske är dags att skriva om algoritmerna, göra dem lite mer retfulla och krydda dem med små doser av sådant du aldrig skulle söka upp själv. Typ ”andra som gillar den här artisten gillar inte alls det här” eller ”läs också den här artikeln som ser saken från en helt annan sida”.

Fråga mig bara inte hur man gör, det får KTH eller någon annan fixa. Kanske räcker det att peta in en integral eller derivata?

Nästa Yippie Härnösand kommer redan 9 december. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

 

Tack Nicke!

nicke

Yippies mångårige medarbetare Nils-Eric ”Nicke” Johnsson har avlidit vid 76 års ålder. Ända till sin död jobbade han som projektledare med Yippies annonskunder och vi tackar honom för hans stora insatser under åren.

 

Artikeln publicerades i Yippie 11 2016 på sidan 6