Krönikor Yippie 5 2016

Smälta in eller sticka ut

Text Lars Kågström

Det byggs igen i Härnösand. Och om alla planer går i lås kommer det att byggas ännu mycket mer de närmaste åren. Alltid när det byggs så tycks det också mycket, även av sådana som egentligen inte kan så mycket om stadsbyggnad och arkitektur (ja, jag är själv en sådan).

Bara bra, tycker jag. Att folk tycker alltså. Diskussion och debatt om sådana här saker är aldrig fel. Ofta blir det två läger. Det är för högt, det är för stort, det är för grällt, det är för kaxigt. Eller: Det är för lågt, det är för smått, det är för grått, det är för fegt.

Smälta in eller sticka ut? Det är frågan. Och som vanligt ligger väl svaret någonstans däremellan. Om alla nybyggen var spektakulära och extraordinära så skulle stadsbilden snart bli oerhört spretig och svårfångad. För många häftiga byggen tar ut varandra. Å andra sidan, om allt nytt smälter ihop med det gamla skulle det knappt märkas att något har hänt. För tråkigt helt enkelt.

Exakt hur balansen ska se ut vet jag inte. Men jag är övertygad om att vi måste tillåta oss att sticka ut någon gång då och då, inte minst för att skapa känslan av att staden utvecklas.

Den som bor i Härnösand eller kommer hit på besök ska känna att det händer saker här, att vi är på väg framåt. Och då duger det inte om alla hus ser ut som om de är byggda för 10-20 år sedan. Tvärtom får ett och annat gärna se ut som om de är byggda om 5-10 år.

Förstör vi inte vår vackra, gamla miljö då? Nej, rätt utformat kan ett spektakulärt bygge tvärtom lyfta fram även den omgivande miljön. Starka kontraster förstärker alla ingående delar. Tror jag i alla fall.

Det är jätteviktigt att bevara och vårda gamla hus och hela miljöer för eftervärlden. Men det är minst lika viktigt att bygga dagens hus och skapa framtidens miljöer. Så att eftervärlden också får en historia att värna.

Nästa Yippie Härnösand kommer 22 juni. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 moderna och oblyga hus

• Ting 1 i Örnsköldsvik
• Townhouse i Landskrona
• Operahuset i Oslo

Artikeln publicerades i Yippie 5 2016 på sidan 9