Kultur & nöje Yippie 8 2019

AMORII

Foto Pawel Maronski

Han började göra musik på allvar så sent som för ett år sedan. Den 19 augusti släpptes Amoriis första singel på Spotify.
”Amsterdam” är resultatet av ett samarbete med franska producenter och nederländska ljudtekniker. Videon till låten är inspelad i Stockholm – och hemstaden Härnösand.

Bakom artistnamnet Amorii finns 22-åriga Härnösandsbon Omar Mohammad Ali och att debutsingeln heter just ”Amsterdam” är rätt logiskt. Han är visserligen uppväxt i Härnösand, men har också en stor familj i Amsterdam.
– Det är lite av ett andra hem för mig, och en av mina halvbröder har börjat etablera sig som musiker där nere och han har inspirerat och hjälpt mig mycket, säger Omar. Amsterdam har både lugnet vid kanalerna och storstadens puls och låten skrev jag när jag satt ute på balkongen i solen och bara kände mig euforisk.
Genom sin bror fick han kontakt med både producenter och ljudtekniker och kunde spela in låten. Genre: hiphop (”men inte gangster utan mer lättillgängligt”). Språk: svenska.
– Jag har skrivit en del på engelska också, men nu är det bara svenska. Det känns mest naturligt.
Att som ny artist nå ut med sin musik kräver massor av jobb och minst
lika mycket tur. Omar har dock tecknat kontrakt med kanalen StadsbildTV för YouTube-släppet vilket ger draghjälp. Bakom StadsbildTV finns producenten, beatmakern och före detta rapparen Matte Caliste och samarbetat med en lång rad svenska hiphopartister.
– Matte och de artister han jobbat med lyssnade jag mycket på när jag var yngre så det är stort att få släppa genom honom.
Kontraktet gäller en låt, men det finns mer Amorii-material på lager. Mycket mer. Omar Mohammad Ali väntade i drygt 20 år på att börja skriva egen musik, men nu satsar han allt på musiken.
Vad är målet?
– Att kunna tjäna så bra så att jag kan leva på musiken. Det är ju drömmen. Jag vill inte vakna upp på morgonen och känna att jag inte älskar det jag gör.

Amorii

ÅLDER 22
FAMILJ Jättestor!
BOR Kullen
GÖR Just nu bara musik
INSTAGRAM @AMORIIOFFCIAL

Artikeln publicerades i Yippie 8 2019 på sidan 11