Kultur & nöje Yippie 10 2020

Årets bästa klapptips? en egen låt!

Musikern Tony Naima har hittat en ny inkomstkälla: ”Ge bort en egen låt i julklapp! Du bestämmer textinnehåll och stil och jag gör och spelar in musiken”, skriver Tony Naima på sociala medier.
Han ger ofta en låt i present till familj och vänner och nu tänker han att kanske flera kan dra nytta av hans kunskaper.
– Det behöver inte nödvändigtvis vara en julklapp, man kan ge en låt till någon när som helst, men julen närmar sig ju snabbare än vanligt, och jag tror att den personliga julklappen kommer värma extra mycket i år, säger Tony Öberg som står bakom artistnamnet Tony Naima.
– Det är ju också en hyfsat klimatsmart julklapp, säger musikern som är uppväxt i Härnösand och som idag bor i Nyland och arbetar som producent, låtskrivare och musiker.

Anekdoter och små korta historier om personen låten ska handla om samlas in, Tony skriver en text utifrån detta, sätter musik till och spelar in. Han kan också få in en färdig text som han arbetar med. Den som beställer låten får bestämma genre och stil på musiken och vill man, kan man sjunga själv på låten man ger bort.

Han försöker komma på nya idéer under detta coronaår, som har varit tufft för många kulturarbetare.
Hade inte covid-19-pandemin kommit, hade han haft bättre ekonomi, träffat familj och vänner mer och spelat lite i Italien och Frankrike, konstaterar han. Nu är det inte så.
Vad lever du av i år?
– Man får helt enkelt leva snålare och prioritera annorlunda, och försöka komma upp med nya idéer, säger Tony.

Han har också några spelningar i år. 17 oktober spelade han på Bryggeriet i Härnösand tillsammans mer Patrik Grundström och Pablo Wilton. På repertoaren stod då det första av hans nya album. Tony Naima släpper tolv (12!) album nästa år, ett för varje månad.
19 december spelar han också på Bryggeriet, denna gång med julbandet The Grinch.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 14