Kultur & nöje Yippie 5 2023

Besöksmål i Härnösands kommun

Text Lennart Lundberg Foto Kenneth Zetterlund, Martin Sundqvist, Frida Sjögren, Pawel Maronski & Anders Eliasson

Fler bilder:

Härnösand. En stad som lockar och inte bara på sommaren. Här har vi plockat fram 113 höjdare i Härnösand. Saker som vare sig vi som bor här eller besöker kommunen inte får missa. Och det finns mycket mer. Hör gärna av er till oss på Yippie på förslag på sevärdheter som inte kommit med på denna subjektiva lista över 100 platser värda att besöka i Härnösands kommun.

1. Härnösands bilmuseum
Sveriges största bilmuseum. Här hittar du allt från utställningspärlor med massor av krom och lyx till våra vanligaste folkhemsbilar – bilarna du glömt att du minns! På Härnösands bilmuseum får du uppleva en mäktig tidsresa från 1899 till 1990.

2. Västernorrlands Museum friluftsmuseum
Här finns en modern museibyggnad med utställningar, butik och restaurang samt ett friluftsmuseum med hus och miljöer från 1800- och 1900-talet.

3. Hemsö fästning
på Hemsö är ett stort turistmål med guidade turer genom fästningen som historiskt är en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar. Fästningen har ett förflutet som kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag.

4. Härnösands Domkyrka
Härnösands vackra vita domkyrka stod färdig 1846 efter ritningar av Johan Adolf Hawerman. Härnösands treskeppiga domkyrka är en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader med en rik och imponerande exteriör och interiör.

5. Barsvikens kapell
ligger i Häggdånger. Barsvikens kapell drivs av en ideell förening. Under 1500-1600-talen kom Gävlefiskarna till Barsviken. På grund av kyrkoplikten krävde de att få bygga ett eget kapell som stod klart 1727.

6. Smitingen
Förutom att sola och bada kan du grilla vid flera grillplatser och spela beachvolley, beachfotboll och beachhandboll.

Museer kyrkor och andra besöksmål

7. Högsjö gamla kyrka
är en kyrkobyggnad som tillhör Högsjö församling i Härnösands stift. Stenkyrkan uppfördes troligen vid slutet av 1300-talet. Kyrkan är byggd av gnejs och består av rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster. Senare under medeltiden byggdes ett vapenhus i sydväst och en sakristia i nordost. Innertaket försågs med valv. 1721 brände ryssarna upp kyrkan och klockstapeln. Kyrkan återuppbyggdes.

8. Härnösands Simhall
drivs av Hernö Gin Hotell på uppdrag av Härnösands kommun. Här finns 25 meters bassäng, spinninghall, gymnastihall, spa-avdelning med mera.

9. Högslätten
Med fotbollsplan, friidrottsanläggning, bandyplan, ishockeyhall, gym med mera.

10. Technichus
är ett Science Center med målet att på ett lustfyllt sätt väcka intresset för naturvetenskap och teknik för barn, ungdomar och vuxna. Det finns även fik i byggnaden.

11. Arnolds bilmuseum
I museet finns allt ifrån veteranbilar till motorcyklar. Arnold har även en samling av 650 minimodeller av olika bilar.

12. Högakustenbron
Räknas som ett av Sveriges vackraste byggnadsverk.

13. Mittsverigebanan
invigdes 1997 och är 1980 meter lång och med en nivåskillnad på hela 27 meter! Med 50 meter från E4:an, 10 km från Härnösand, 25 km från Midlanda flygplats och 45 km från Sundsvall så är det en bana med fantastisk tillgänglighet även för att ligga i Norrland.

14. Konsthallen
Härnösands konsthall är ett fönster mot det som händer på dagens konstscen både lokalt och nationellt. Alltid fri entré.

15. Fritidsbåtmuseet
ligger i anslutning till Tobaks i centrala Härnösand. I museet visas drygt 20 fritidsbåtar, båtmotorer & andra föremål förknippade med fritidsbåtars historia.

16. Birgittamuseet
Ligger i före detta sjukhusområdet. Syftet med Birgittamuseet är att tillgängliggöra och uppmärksamma den medicinhistoriska aspekten av länets historia. Visningar måste bokas.

17. Vårsta museum
är ett litet museum med stort innehåll. Här kan man ta del av en stark 110-årig kvinnohistoria som utgått från Härnösand och berört hela norra Sverige.

18. Långsjögården
som ligger på Nyland Härnösand är ett bygdemuseum.

19. Sidengalleriet
finns i Ramvik, Höga Kusten. I galleriet tar ägaren emot studiebesök, bedriver kurser samt säljer sina verk.

20. Tomas Skimutis
Galleri Tomas Skimutis, träsnidare. Hans mekaniska skulpturer vänder sig till vuxna barn som aldrig lekte färdigt utan fortsätter glädja sig åt rörelse och noggrant frammejslade idéer.

21. Härnösands teater
En teater med två scener och en stor foajé och som alltid har ett gediget utbud av kultur, inte minst arrangerad av stadens livaktiga teaterförening.

22. Sambiblioteket
Som bland annat rymmer Härnösands biliotek är en intressant byggnad som erbjuder allt vad ett modernt bibliotek ska innehålla.

23. Hernö Gin Bistro
vid destilleriet i Dala har öppet alla dagar under sommarsäsongen, 26 juni–9 augusti Här njuter du av lunch, matiga mackor, hembakat till kaffet eller Hernö Gin cocktails.

24. Ängekyrkan
ligger på fastlandet i området Änget / Murberget. Och tillhör Equmeniakyrkan.

25. Murbergskyrkan
är numera så kallat avkristnad. Den byggdes av gråsten och uppfördes mellan 1925 och 1929. Den byggdes med utgångspunkt att efterlikna medeltidskyrkor.

26. Stigsjö kyrka
Den vita stenkyrkan omgärdad av landsbygd tornar fram cirka 2 mil väster om Härnösand. Stigsjö kyrka uppfördes 1786.

27. Säbrå kyrka
ligger belägen på gränsen mellan tätort och den omedelbara närheten till landsbygd. Säbrå kyrka uppfördes efter rysshärjningarna år 1721 och fick sitt nuvarande utseende 1758-1759.

28. Häggdångers kyrka
ligger på en kulle drygt 15 km söder om Häggdångers nuvarande kyrka byggdes invigdes 1785. Kyrkans äldsta inventarier är en dopfunt av kalksten från 1200-talet.

29. Högsjö kyrka
är en ”getingkyrka” och är murad av traktens gnejs och tegel.

30. Hemsö kyrka
Den lilla träkyrkan ligger längs Ångermanälvens mynning, uppförd mellan 1859-1865, men invigdes först i juni 1926.

31. Pingstkyrkan
ligger i fastigheten Parkaden en samlingslokal som pingstförsamlingen tagit över. I anslutning till byggnaden finns även en bowlinghall.

32. Härnösand golf & glass
Äventyrsgolf på Kronholmen Upplev känslan av att putta dig genom Höga Kustens vackra landskap i miniatyrformat.

33. Höga Kusten Pride
Är en tredagars festival som årligen återkommer och sätter färg på Härnösand. Höjdpunkten är karavanen från Sambiblioteket till Torget.

Upplevelser och sport

34. Bondsjöhöjdens utegym
Här kan du träna med både med kroppsvikt och fasta vikter.

35. Högslättens utegym
Hinderbana och parkour. På den stora grusplanen ovanför Härnösand Arena ligger nu förutom en 7-manna fotbollsplan en idrottsanläggning med en militärhinderbana, utegym samt en parkourdel.

36. Älandsbros & Murbergets pumptrack
Pumptrack (En pumptrack är en typ av bana där man med hjälp av en pumpande upp och ner rörelse driver cykeln framåt istället för att trampa.)

37. Streetbasket på Mellanholmen
På Mellanholmen finns en streetbasketplan gjord på ett multisportgräs.

38. Skatepark Rosenbäcksallén
Här finns det drygt 700 m2 yta att åka skateboard och kickbike på.

39. Discgolf
Bakom Landsarkivet finns en discgolfbana som är öppen dygnet runt.

40. Beachvolleyboll
Smitingen På Smitingens badplats finns många volleybollplaner.

Natursköna platser

41. Vårdkasen
Här kan man åka slalom snudd på i centrum. På centrala och vackra Vårdkasberget finns det massor av spännande aktiviteter att göra. Här hittar du flera olika leder och motionsspår, slalombacke, naturreservat, vindskydd med grillplats, ett utsiktstorn, restaurang och café. Nu även året-runt-öppet på Härnö Outdoor Lodge.

42. Janne Vängmantorpet
1984 tog Janne Vängmansällskapet beslutet att köpa ett eget skogstorp mitt i Janne Vängman-bygd.. Redan första sommaren ordnades torpkvällar och den numera årliga auktionen. Även plats för konserter och amatörteater.

43. Östanbäcken
är en charmig och välbevarad stadsdel med gamla och låga trähus mitt i centrala Härnösand. En promenad längs Östanbäcksgatan tar bara några minuter, men för dig flera hundra år bakåt i tiden.

44. Västanåfallet
är ett så kallat kaskadfall där vattnet faller utför klippavsatser. Fallhöjden är över 90 meter och ligger på en plats med magisk natur och en plats som andas historia.

45. Vårdkasmalen
är ett vackert sluttande och terrasserat klapperfält. Det ligger i en svacka mellan Vårdkasbergets topp och Bräntberget och är det näst högst belägna klapperfältet på Härnön i Härnösand.

46. Långgatan
En gata som precis som Östanbäcken har en gammal och vacker trähusbebyggelse.

47. Murberget
är en stadsdel i Härnösand. Längst upp i området ligger Västernorrlands länsmuseum och Murbergets friluftsmuseum, Sveriges största med undantag av Skansen i Stockholm.

48. Hultomsberget
ligger beläget på vackra Hemsön lite norr om Härnösand. Här finns en vacker stig som tar er genom trollska skogspartier.

49. Hippaberget Viksjö
På Hippaberget finns en utsiktsplats med torn och raststuga. Därifrån har man en imponerande utsikt.

50. Klubbsjön
Promenadstigen runt Klubbsjön är väl upptrampad. Sjön ligger nära havsbadet och bjuder på badklippor, grillplatser och vacker natur.

51. Notsand
är ett utflyktsmål med både sandstrand, klippor och hällar. Vid stranden växer klådris som är en fridlyst meterhög risartad buske med hårda barrliknande blad.

52. Speckstagrottan
är en tunnelgrotta på Härnön öster om Härnösand. Grottan är ca 50 meter lång och i grottan finns stegar och rep som hjälp.

53. Björners backar
är en mycket populär pulkabacke med grillplats.

54. Fälleberget
På Fälleberget strax utanför Härnösand, finns flera vandringsleder. Naturen karaktäriseras av hällmarker omväxlande med myrar och småtjärnar.

55. Lotsstugan
Sommaren 2023 kommer deras B&B vara öppet från 26 juni till 12 augusti.

56. Lungön
På Lungön i fiskeläget Sundhamn finns ett kapell. Sjövärnskåren har en kursgård på ön och där finns en känd fyrplats som förekommer i SMHI:s väderobservationer. Det första fyrtornet på Lungö stod färdigt 1861.

57. Vålön
är en vacker och relativt orörd ö som ligger i Bottenhavet utanför Vålånger, ca 1 km från fastlandet .

Badplatser

58. Smitingen
är ett av Norrlands allra finaste havsbad, med härlig sand och långgrunda bad. Fina sommardagar är Smitingen Härnösandsbornas vardagsrum. Höst och vinter är det i stället surfarnas paradis med meterhöga vågor när vinden ligger på. Här finns i sommar en så kallad Pop up-camping i väntan på att en större camping ska byggas i området.

59. Stallarna
Ett trevligt insjöbad vid Brunnesjön som är mycket populärt bland barnfamiljer. Badplatsen har en brygga, flotte med hopptorn och en stor gräsmatta. Du hittar också här en grillplats. Stallarna har nu också möjlighet till vinterbad.

60. Snibben
Snibbens badplats har en härlig sandstrand vid Mörtsjön. Här finns även Snibbens Camping med campingplatser, stugor och vandrarhem. Även minigolf, boulebana, kanot- och båtuthyrning.

61. Sälsten
är ett stadsnära friluftsområde och ett utmärkt utflyktsmål för dagen eller kvällen. Här finns också en centrumnära camping.

62. Svartviks havsbad
Svartviks badplats är en badplats i Härnösands kommun som kommunen regelbundet besiktigar och provtar för bakterier.

63. Sjövikens havsbad
Sjöviken är ett bostadsområde med havsbad och rogivande naturområden utanför Härnösand.

64. Byvikens havsbad
hittar du i Häggdånger, strax söder om Härnösand.

65. Sågsands havsbad
ligger på Hemsöns östra strand.

66. Gådeåparken
Badplats vid Gådeåparken. Ett mycket centralt belägen badplats mitt i stan.

67. Grötsjön
Ett härligt insjöbad alldeles vid vägkanten i vackra Häggdånger. Stranden är långgrund och med sandbotten.

68. Brånsviken
Ett litet insjöbad med fin sandbotten vid Långsjön ca 12 km väster om centrala Härnösand.

69. Finsviken
Ett litet insjöbad med sandbotten. Ligger i Älandsbro.

70. Utansjö badplats
Badplatsen ligger i Mörtsjön och har en sträcka av ca 150 meter sandstrand.

71. Starredsbadet
Badplatsen ligger alldeles intill vägen mot Viksjö.

72. Storvegsjön
I anslutning till Aspnäs lägergård ligger Storvegsjön ca 23 km nordväst om Härnösands centrum.

73. Viksjöbadet
vid sjöns södra ände är vår enda kommunala badplats i Västra kommundelen. Med bra läge i förhållande till de centrala delarna av Viksjö och bara ett par hundra meter från stugbyn.

Evenemang

74. Nostalgidagarna
är Mellannorrlands största och häftigaste motorevenemang. Fem dagar skapade av och med fordonsentusiaster hålls i Härnösand 12-16 juli 2023.

75. Härnösands Stadsfest 2023
hålls 21-22 juli 2023 Festivalen som arrangeras av Höga Kusten nöje hålls på Mellanholmen i Härnösand med många populära artister.

76. Korsmässomarknad
Är en skördemarknad med anor från medeltiden. Håller till i Härnösands stadspark och går av stapeln under hösten. Numera säljs även konsthantverk och allehanda delikatesser.

Andra fina evenemang

77. Norrdans
är hela Norrlands danskompani och presenterar samtida dans och koreografi i alla dess former. Companiet finns i Härnösand där oftast premiärerna förläggs på Härnösands teater.

78. Krantz Challenge
Biltävlingen där publiken utser den vackraste bilen brukar gästa Härnösand vilket är naturligt då en härnösandsbo ligger bakom konceptet.

79. Internationella festen på Murberget
Internationella festen är ett samarbete med Västernorrlands museum och Internationella klubben 5i12, och genomförs med stöd av Härnösands kommunen. Här säljs mat från jordens alla hörn varvat med uppträdanden av olika slag.

80. Gussjönoret
Populär dansställe som tyvärr får göra uppehåll pågrund av skador i byggnaden.

81. Mittrevyn
Revy i Härnösand med ambitionen att vara en länsrevy med hela Norrland som upptagningsområde.

82. Murberget Ronja Rövardotter
Ronja Rövardotter som länsteatern spelar på Västernorrlands museum i sommar.

83. Härnösands sommarteater
skulle återkomma i sommar med en ny pjäs men den ställs in i år på grund av dödsfall. Innan coronan spelade man Östanbäckskåkar.

84. Erikshjälpen loppis
Erikshjälpen Second Hand är en stor loppis på Kronholmen i Härnösand.

85. Viksjö mat & nostalgi
Efter 2 års renovering och många ändringar på vägen så har man skapat en butik och ett fik/ hamburgeri som många faktiskt tror är orörd från 50-60 talet. Sommartid utökar man med en mer traditionell sommar-loppis, som varit mycket välbesökt.

86. Blå Porten
i Älandsbro har utsetts till en av de tio bästa antik- och loppisbutikerna i Sverige.

87. Café Krubban
i Västanå drivs i privat regi men med ett nära samarbete med Föreningen Västanåfallet natur och kulturcentrum.

88. Brunne 640 loppisen
Höstloppis I Brunne 640 Härnösand. Hela torpet och alla bodar fyllda med fynd. Sväng förbi.

89. S:t Petrilogen
uppfördes med hjälp av medlemmarnas hopsamlade medel och egna arbete och byggnaden är ett turistmål i sig. Sankt Petri Logens Restaurang AB ägs och drivs sedan 2003 av Jonatan Norberg. Ambitionerna med Sankt Petri Logen och à la carte-restaurangen Vägg i Vägg i samma fastighet är att erbjuda högklassig mat och service till rimliga priser. S:t Petrilogen invigdes den 6 januari 1871. Ordensbyggnad.

Härnöns mäktigaste hundrameters-toppar

90. Grottberget
Otrolig utsikt i alla väderstreck och vill man övernatta så får man både solnedgång och soluppgång. Lite jobbig topp att ta sig till om man kommer från fel håll.

91. Berget öster om Grottberget
Lite förbisett berg som inte har något eget namn på kartorna. Enklaste sättet att ta sig upp från Björnpasset och väl uppe får man en fin utsikt framförallt åt norr och öster.

92. Speckstaberget
Fin utsikt och lämplig om man inte är så rörlig – det finns bilväg ända upp till toppen även om vägen är bommad så att man inte kan köra hela vägen.

93. Örsjöberget + två mindre toppar
Vacker natur och fina vyer från berget mellan Smitingen och Örsjön. I samma område ligger två små toppar som också är värda att besöka. Går man Härnö Trailbanan från Örsjöberget och följer den nya mellanlånga trailbanan så får man alla topparna.

Källa: Oskar Norrgrann Illustration: Pawel Maronski

TÄNK PÅ:
Håll koll på avlysningar. Några av bergen på Härnön ligger på militärt område. När Försvarsmakten inte har övningar på skjutfälten är fälten oftast öppna för allmänheten. När fälten är avlysta råder det alltid tillträdesförbud – passera aldrig en nedfälld bom! Håll koll på aktuella övningar här: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/viktiga-meddelanden/skjutfalt-och-avlysningar/#/area/harnosands-skjutfalt.
Respektera eldningsförbud. Är vädret varmt och torrt under lång tid kan beslut om eldningsförbud fattas. Då är det förbjudet att elda i skog och mark.
Allemansrätt – med skyldigheter. Tänk på att allemansrätten inte bara ger dig rättigheter utan också ställer krav. Släng inte skräp i naturen till exempel.

 

94. Kupan – Röda korset
Centralt i Härnösand säljer second hand.

95. HK, Sverige
utökar nu sin verksamhet i Härnösand och har öppnat en second handbutik centralt i Härnösand.

96. Flodins hembageri
som brinner för tradition och älskar sitt hantverk. Inga semlor före semmeldagen.

97. Gulf
Inte bara bensinmack utan mycket mer bland annat bageri känd för sina semlor.

98. ReStore
är den nya återbruksgallerian som säljer begagnade, räddade, renoverade och återskapade produkter.

99. Smulans café & glass
Smulan’s ligger i ReStore och är ett café med devisen hållbart återbruk, närproducerat.

100. Tullportens konditori
med klassiska konditoriprodukter.

101. Waynes Coffee
Centralt beläget i Härnösand på Storgatan.

102. Trädgårn Café
är ett socialt café och mötesplats i Härnösand där alla är välkomna. Här bedrivs försäljning av hembakat fikabröd, rättvisemärkt kaffe och te.

103. Rutiga Dukens Café
är känt för sitt hembakade kaffebröd och sina stora kanelbullar.

104. Härnö Outdoor Lodge
är en mötesplats och restaurang för hela Härnösand och besökare till Höga Kusten. Hos oss kan man kombinera friluftsliv med god mat.

105. Espresso house
är centralt placerad vid torget i Härnösand.

106. Ådalen III
Höga Kustens pärla, M/S Ådalen III, kryssar mot Högakustenbron samtidigt som du får ta del av en mångsidig skärgårdsbuffé som lagats från grunden.

107. Härnö RIB
arrangerar och skräddarsyr båtturer till grupper med upp till tio personer i Höga Kustens skärgård.

108. Sjömacken
ligger vid kajen där Sjöräddningssällskapet och Norbergs Marin & Maskin håller till.

109. Båttvätt
I Härnösand finns en båttvätt av borstmodell för segelbåtar och motorbåtar.

Andra marina miljöer

110. Gästhamn vid Lustholmen
I Juviken norr om Vägnön ligger Härnösands segelsällskaps klubbhamn Lustholmen. Skyddad naturhamn för de flesta vindar. Flera bryggor för gästande båtar.

111. Norbergs Marin & Maskin
är en verkstad i Härnösand som har ett brett sortiment av allt du kan tänkas behöva till din båt, skog & trädgård.

112. Fritidsbåtsmuseet
är beläget i centrala Härnösand. I museet visas drygt 20 fritidsbåtar, båtmotorer & andra föremål förknippade med fritidsbåtars historia.

113. Viking Line
erbjuder kryssningar till Härnösand.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2023 på sidan 38