Härnösand Yippie 6-7 2016

Birka Stockholm – Härnösand

Fler bilder:

På midsommarafton angör M/S Birka Stockholm Härnösands hamn för tredje och sista gången denna sommar. På kajen har passagerarna mötts av en tillfällig turistbyrå där bland annat kommunens tillväxtchef Uno Jonsson har tagit emot.
– Det har varit så himla kul och vi har fått enormt fin återkoppling både från passagerarna och från Birkas personal.
Resenärerna har varit nyfikna och frågat efter olika utflyktsmål. Bland annat visade sig flera ha gjort lumpen på KA5 en gång i tiden och ville återse sitt gamla regemente.
– Det jag slås av är att Härnösand är så lagom. Vi har väldigt många besöksmål av hög kvalitet och allt finns så nära. Man hinner mycket på en dag här, säger Uno Jonsson.
Många Härnösandsbor passade också på att följa båtens väg upp längs Höga Kusten och otaliga är de bilder som har tagits av jättefartyget. På midsommaraftons kväll kommer alltså ytterligare en chans (se färdrutt och preliminära tider på kartbilden).
Nu återstår alltså en kryssning och sedan är det sagt att kryssningarna återkommer även nästa sommar.
– Den här gången var det bara svenska resenärer, men tydligen har rederiet fått en del förfrågningar från andra länder också, så det blir kanske lite utländska besökare nästa år också, säger Uno Jonsson.

34 728
ton väger kryssningsfartyget Birka Stockholm som lägger till en tredje gång på midsommarafton.

 

Monica Clevesjö och Annelie Gilliam
Monica Clevesjö och Annelie Gilliam
– Resan hit har gått jättebra! Vi är jobbarkompisar och har åkt på kryssningar tillsammans några gånger tidigare, bland annat till Köpenhamn, Gdansk och Bornholm, och nu ville vi se Härnösand!

 

Mona Stråling och Hans Alm från Stockholm på Länsmuseet
Mona Stråling och Hans Alm från Stockholm på Länsmuseet

– Vi har gjort Härnösand! Vi har varit i centrum, stadsparken, promenerat över broarna, gått överallt – det är ju inga avstånd!

 

Familjen Pontus, Helen, Hanna, Markus
Familjen Pontus, Helen, Hanna, Markus

– Det har varit bra! Vi har badat och spelat spel på båten. Hanna har åkt rutschkana. Nu ska vi titta!
– Vi ska gå på Technichus, bilmuseum och titta på domkyrkan.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 12