Kultur & nöje Yippie 5 2020

Det svänger om Martinez – trots coronapandemin

Tillvaron är just nu en märklig mix av frustration och succé för Martinez. Cronoapandemin dödade i ett slag hela jobbmarknaden. Samtidigt får Danne Strandberg & Co nu flera bevis på att man är ett av de riktigt stora dansbanden i Sverige.

Kultur och scenkonst har drabbats hårt av coronarestriktionerna, och mest utsatta av alla är kanske dansbanden. Medan många artister försöker kompensera för inställda konserter med livesändningar på nätet, eller genom att hitta intäkter på annat håll, så är det 160–170 spelningar per år som ger ett dansband lön och mat på bordet.
Just nu har Sveriges dansband noll (0) spelningar.
Hur klarar ni det ekonomiskt?
– Martinez är formellt två bolag. Vi har kunnat utnyttja möjligheten att korttidspermittera och har också fått ut a-kassa, så vi klarar oss, men vi har driftskostnader för lokaler, fordon och sånt som inte är täckta. Det är tufft, och ändå finns det andra band som har det värre, säger Danne Strandberg, trummis och kapellmästare.
Om man är van 160–170 spelningar per år – hur är det då att plötsligt sitta hemma varje dag?
– Första två veckorna var jag nästan paralyserad. Vad är det som händer?! Jag har inte varit ledig på det här sättet sedan jag var 15 år. Har spelat på heltid i 30 år och aldrig varit arbetslös en enda dag. Sedan glider det över i en oro. På ett sätt är det lite skönt att kunna vara hemma lite mer, men det är svårt att uppskatta det när man inte vet något om framtiden.

Martinez är det mest bokade bandet i Norden och hade en ny singel ute och kalendern full när coronahandbromsen drogs åt den 14 mars. Efter den första chocken har bandet laddat om och fortsatt spela. Den 7 maj fixade man tekniker och lokal och körde på vinst och förlust en livestreamad konsert utan publik från Sundsvall. Inspelningen fick 70 000 visningar på två dygn – toppnotering i Norden den veckan tillsammans med ett annat band. Dagen efter spelade man live i P4 Västernorrlands ”Dansbandsfredag” och fick massor av positiv respons.
Och mitt i krisen kommer bevisen på att Martinez tillhör Sveriges största dansband.
Den 17 maj spelade man i Bingolotto, för övrigt 25 år efter det första framträdandet i programmet.
– Superkul kvitto. Som läget är nu sitter alla och bara väntar på jobb. TV4 hade kunnat välja vilket band som helst, men de valde oss.

Bara några dagar efter spelningen kom nästa glada besked: SVT sjösätter satsningen ”Dansa hemma” i sommar och den 12–17 juli sänder man dagliga entimmesprogram med Sveriges största band. Klara för ”Dansa hemma” är Streaplers, Larz-Kristerz och – Martinez.
Men först väntar ett skivsläpp den 26 juni som kombineras med livesänt releaseparty och en ny spelning i P4 Västernorrlands ”Dansbandsfredag”. Planen är att inspelningen ska ske i Härnösand.
Var det allt? Nej, faktiskt inte. Just nu pågår också en filminspelning där regissören Matz Eklund följer Martinez och framförallt sångerskan Sandra Estberg. Den färdiga dokumentären kommer att visas i SVT kring jultid.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 10