Kultur & nöje Yippie 11 2023

Emil tillbaka i Härnösand

Text Lennart Lundberg Foto Porslinsteatern

Det var inte många år sedan han lämnade Härnösand för en satsning på teater i Stockholmstrakten. Men nu är han tillbaka i Härnösand med sin nya föreställning, Christoffer Wallin.

Med sig har han skådespelaren Emil Roos Lindberg som också återvänder hem till Härnösand. Båda är uppväxta och fick sin teatergrund i Härnösand.
Pjäsen som heter” Att vara en sorts Hamlet” har Emil Roos Lindberg och Christoffer Wallin skrivit tillsammans efter Christoffer Wallin idé. Regisserar gör Christoffer som också är konstnärlig ledare för Porslinsteatern.

Teaterclownen riktar sig till en vuxen publik och det blir en klassikersatsning utan gränser. Vad hör Clown och Hamlet ihop undrar ni? Svaret kommer här: Hamlet är en tragedi, på fullaste allvar, och för Clownen är allt på fullaste allvar, riktigt välspelat kan det allvarliga bli ack så roligt för publiken.
Porslinsteatern lovar att det blir en skrattretande och oförglömlig resa genom deras egna, lite vilda tolkning av William Shakespeares tragedi Hamlet.
– I vår version får vi följa Clownen Qonrad – med Q … genom en snårig repetitionsprocess av Hamlet som således landar i hans alldeles egna och lite lätt kaosartade tolkning av William Shakespeares verk. Vi lovar, ingen sitter säker, konstaterar de två före detta härnösandsborna.

Det har nu gått några år sedan som Christoffer Wallin tillsammans med sin sambo Stina Joza flyttade först till Huddinge och senare till Gustavsberg, orten på Värmdö känd för sin koppling till porslin.
Och därför var det ingen svårighet att namnge den nya teater som naturligtvis fick heta Porslinsteatern.
Nu har de tagit hand om Hamlet på sitt egna sätt.
– Som publik kommer man att känna igen sig i storyn om Hamlet men i vår version så har vi tagit oss vissa friheter – Allt efter Qonrads önskningar givetvis.

Porslinsteatern stärker samarbetet med skådespelaren Emil Roos Lindberg som bland annat spelade Danjel i Utvandrarna som för övrigt blev en välbesökt succé i somras på Porslinsteatern sommarscen i Stockholms skärgård..
Emil gör clownen Qonrad, som kommer att spela mer eller mindre alla roller i Hamlet själv. Och bara det är en stor utmaning som vi sent kommer att glömma.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2023 på sidan 46