Kultur & nöje Yippie 12 2022

En dag på bibblan

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Det är mycket på gång på bibblan! Yippie hälsade på och undrade:

1. VAD HETER DU?

2. VILKEN DEL AV BIBLIOTEKET JOBBAR DU MED?

2. VAD GÖR NI DÄR?

 

LIDIJA DJERIC – TALBÖCKER
Här har vi talböcker, ljudböcker och böcker med stor stil för vuxna. Vi håller även på att göra en till hylla med information av olika slag för vuxna som läser på annat sätt!

KARIN JONSSON SANDSTRÖM – DIGIDELCENTER
Här utforskar man den digitala tekniken tillsammans med oss! På biblioteket får vi många frågor om digital- och informationsteknik och det står även i bibliotekslagen att vi ska arbeta med dessa ämnen. Vi vill motverka det digitala utanförskapet och utgå från kreativitet och skapande. Har man ingen dator kan man låna en här. Man kan göra allt från att fråga vad en app är eller hur man startar sin nya mobil till att testa drönare, programmering av små robotar eller använda 3D-skrivare.

SUSANNE HÄGGLUND – BIBLIOTEKSCHEF
Bibliotekets uppdrag är enligt lag demokrati och läsfrämjande. Många kanske tänker att bibliotek enbart har med böcker att göra, men vi har ett jättestort demokratiskt uppdrag: digital delaktighet, tillgänglighet, mångfald, fri åsiktsbildning och rätten till information. Något vi ska arbeta med nu är att definiera bibliotekens roll i kristider, som en plats där man kan få information om vad som händer. Biblioteket är en samhällsviktig instans, har en social funktion och är ofta den sista öppna ytan. Vi hade öppet hela pandemin för att människor ska kunna få information och även känna tillhörighet.

OLLE BÄCKSTRÖM – BOKBILEN OCH NÄRBIBLIOTEKEN
Jag kör bokbilen till Viksjö och min kollega Stefan kör till Ramvik en gång i veckan. Bokbilen transporterar också böcker hem till exempelvis äldre personer som inte själva kan besöka biblioteket. Vår kollega Ronny jobbar med hemkörningen av böcker och vi kallar det för Boken kommer. De transporterna körs en gång i månaden och vi brukar ha runt 14-15 stycken. Biblioteket har även bokholkar utplacerade i till exempel Gussjö, Brunne och på Hemsön.

KARIN JONSSON SANDSTRÖM – STUDION
Här skapar man! I studion sysslar man med ljud – podd och musik – och det finns ett urval instrument, bland annat eltrummor, bas och keyboard samt mycket bra mjukvara att arbeta med. Det är helt gratis att använda studion och vi är glada att kunna erbjuda så fin utrustning!

EMMA NORD – EUROPA DIREKT HÄRNÖSAND
Vi jobbar med att främja kunskap om EU här i Härnösand. Hit kan man komma och ställa sina frågor om EU. I år är det Europaåret för ungdomar, så vi har främst varit inriktade mot unga. Vi har bland annat haft samtal med högstadieungdomar om EU:s historia, Erasmusutbyten och föreläsning om Ukrainakriget.

HELENE LUNDGREN OCH ELIN SVEDBERG – BOKSTART
Vi kör ut på hembesök med elcyklar och ger böcker till små barn, i samarbete med förskolan och BVC. Det började som ett projekt 2019 och blev permanent. De flesta föräldrar vill vara med.

JENNY OLOFSSON – BARNAVDELNINGEN
Här har vi böcker för barn i olika åldrar, en föräldrahylla och böcker för barn som läser på olika sätt, till exempel taktila böcker. Jag och två kollegor är barnrättsombud här på biblioteket och jobbar enligt barnkonventionen, en lag som handlar om barns rättigheter. Det innebär att tänka utifrån barnets perspektiv när vi till exempel utformar en ny ungdomsavdelning, att höra med ungdomarna själva. Vi bidrar också med kunskap och utbildning till andra i personalen.

JENNIE OLOFSSON/JENNY OLOFSSON – DISKEN
Vi hjälper låntagare och besökare att hitta böcker, göra utskrifter, kopiera, reservera böcker, skaffa lånekort med mera. Vi kan också hjälpa till med det tekniska, till exempel hur man skriver ut.

 

 

Artikeln publicerades i Yippie 12 2022 på sidan 35