Kultur & nöje Yippie 8 2020

Fem gånger M/S Silja Symphony

Varje lördag mellan 22 augusti och 19 september kommer kryssningsfartyget M/S Silja Symphony till Härnösand.
Det var sorgens dag för Härnösands kommun då Birka Cruises la ned verksamheten i sommar. De sista sex åren har Birkas kryssningsfartyg livat upp Härnösand och Höga Kusten under sina besök.
Istället för att sätta sig ned och deppa tog kommunen kontakt med ett annat rederi, Tallink Silja, som hade börjat nosa på alternativa kryssningar då de inte längre kunde gå på Finland på grund av corona. Det tog inte lång tid innan det blev klart att de kommer.
– Vilken tur att vi ringde, säger näringslivschef Petra Forsström i Härnösands kommun.
M/S Silja Symphony avreser fredagar från 21 augusti till 18 september från Värtahamnen i Stockholm och ankommer Härnösand dagen efter 10:30. Fartyget kommer ligga i land fem timmar innan det fortsätter norrut och bland annat passerar Högbonden. Fartyget anländer Stockholm igen på söndagen.
Och helgkryssningarna säljer.
– Det är en intressant destination som blivit extra populär denna sommar, och de fem avgångarna bokar på bra trots att vi nu lämnar högsäsong, säger Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja.
Under uppehållet i Härnösand vill passagerarna erbjudas visningar runt Residenset, turer till Friluftsmuseet Murberget och Daniel Franzéns konst på Torget, åka på guidade utflykter, till exempel till Vårdkasen, Hemsö fästning, Högakustenbron eller Hernö Gin, vara med på en dramatiserad sagovandring i Murbergsskogen eller på vandring längs Härnöns kust. Eller så de kan cykla runt, ta skyttelbuss till centrum och museer, besöka biblioteket eller gå runt Nattviken, äta och dricka gott eller shoppa i stadens affärer.
Och njuta av allt Härnösand har att erbjuda!

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 54