Härnösand Yippie 5 2014

Festfixare hela veckan

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Oscar Westerlind och Tobias Wikström är de nya Stadsfest-generalerna och de utlovar den bredaste festivalen någonsin. Nytt är bland annat att Beachcupen i fotboll flyttar till festområdet på Mellanholmen och att cupen omringas av flera restaurangtält – en matfest.
– Målet är att det ska bli en hel Stadsfestvecka!

Efter förra sommaren signalerade männen bakom Stadsfesten, Ken Johansson och Mikael Tallbacka, att de ville lämna över stafettpinnen. Höga Kusten Nöje nappade och nu är det Oscar Westerlind och Tobias Wikström som ansvarar för festen.
– Ken och Micke har byggt upp en bra produkt så det kändes tryggt att ta över, säger Oscar.
De nya generalerna har stora visioner för framtiden och i år börjar Stadsfesten redan tisdag 15 juli med Beachcupen i fotboll. En sandplan byggs på Mellanholmen och runt den blir det matfest med ett antal restaurangtält, som sedan står kvar resten av veckan. Klara är i skrivande stund Hamnkrogen, B7 och Kanalcaféet.
– Det tror vi är ett vinnande koncept, där fotbollen drar folk till Matfesten och tvärtom.
Cupen pågår tisdag-onsdag och på torsdag fortsätter Matfesten med en mat- och kulturdag, med uppträdande av Norrdans. Under fredag-lördag följer sedan den ”vanliga” Stadsfesten, med ett som vanligt mycket brett utbud av artister, exempelvis Hoffmaestro & Chraa, The Poodles, Alcazar och Eldkvarn.
– Vi är jättenöjda med startfältet och det kommer fler namn!
En nyhet för i år är att Kåken, ungdomens hus i Härnösand, ordnar ett drogfritt disco i ett tält, med blåskontroll vid entrén.
– Drogfria zoner på området är något som har efterfrågats så vi är väldigt glada att kunna ha det samarbetet.
Till nästa år hoppas Oscar och Tobias att Stadsfesten pågår med olika aktiviteter under en hel vecka. På sätt och vis blir det så redan i år, då Diggiloo, Broöppning och Krantz Challenge äger rum helgen innan. Men det finns några glapp att fylla igen.
– Vi vill samla alla gemensamma krafter under ett tak och skapa en fest som Härnösandsborna kan vara stolta över, säger Oscar och Tobias.

Stadsfesten på Mellanholmen

Tis-ons 15-16 juli: Beachcupen i fotboll + Matfesten
Tor 17 juli: Matfesten fortsätter. Uppträdande av Norrdans
Fre-lör 18-19 juli: Stadsfest med The Poodles, Hoffmaestro & Chraa, Eldkvarn, Alcazar, Mange Hellberg, Mark V, Stockholm Syndrome, Tobbe Trollkarl & Rackartygarna  m fl
Lör 19 juli: Härnösandsdagen
Hela veckan: Kvällsöppet på Technichus

Artikeln publicerades i Yippie 5 2014 på sidan 24