Kultur & nöje Yippie 6-7 2021

Festivalklart – i augusti blir det opera

Programmet är inte helt spikat, men så här mycket är klart: det blir opera i Härnösand i augusti! Härnösand Opera Academy & Festival är tillbaka vilket innebär flera offentliga konserter med lärare och elever.
– Vi har haft ett uppehåll under två år, men nu startar vi igen och det är väldigt roligt. Konserterna har dragit jättemycket publik tidigare år och vi vet att opera är väldigt uppskattat, säger Helén Lundquist Dahlén, utbildningsledare Musik och Kultur och tillförordnad rektor på Härnösands Folkhögskola.
Skolan ger under sommaren en kortkurs för operaelever, i år 21–29 augusti, och kursen ligger till grund för konsertprogrammet på festivalen som under några år utgjort ett uppskattat inslag i konsertutbudet i Härnösand.
Kursens fokus 2021 ligger på barocken och både de högt kvalificerade gästlärarna som kommer till Härnösand för att undervisa och kursdeltagarna står sedan på festivalscenen som finns… ja, var då?
– Det är inte riktigt klart, men det kommer att bli i centrala Härnösand, säger Lundquist Dahlén. Vi vill vara öppna och ha mycket publik, även om vi räknar med att vissa restriktioner kring publikantal finns kvar i augusti. Tidigare år har festivalprogrammet innehållit konserter men även öppna master classes och föreställningar där eleverna sätter upp scener ur olika operor. Så vill vi göra i år också. Att stå inför publik är en jätteviktig del i utbildningen.

Det händer (urval)
Katherine Osborne, sopran
Zachary Wilder, tenor
Karin Modigh, dansare, koreograf, regissör

LÄS MER
Håll koll på festivalprogrammet på Härnösandopera på Facebook.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 25