Kultur & nöje Yippie 10 2016

Hallå där Marta Forsberg!

Foto Nike Bergman

Hallå där !
… Marta Forsberg, kompositör och musiker. Vad har du gjort på Murberget?
– Jag har ljudsatt den nya Bengt Lindström-utställningen om de sju dödssynderna. Jag har skapat ljud som kommenterar varje verk i egna högtalare och tillsammans skapar alla ljuden en slags komposition, en stämning i hela rummet. Det är ett dramatiskt tema, men jag har försökt göra musik som inte tar för mycket plats, det är ju konsten som ska stå i centrum. Det är verkligen jätteroligt att få komma hem till Härnösand och göra musik här.

Vad gör du annars?
– Jag har precis börjat mitt frilansliv efter att ha tagit en kandidat i elektroakustisk komposition på Musikhögskolan i Stockholm. Det är en väldigt tuff bransch, men hittills har det gått över förväntan. Jag har skrivit musik, haft konserter och gjort ljud- och ljusinstallationer. Och så är jag aktiv i nätverket Konstmusiksystrar där vi peppar varandra och unga tjejer i den här branschen.

Vad händer sen?
– Jag ska ha en konsert och en föreläsning i Stockholm. Sedan har jag precis fått en studioplats så jag ser fram emot att grotta ner mig i vinter, få tid att leta mig vidare inom musiken.

Marta Forsberg

Ålder 27
Familj Mamma, 4 syskon och pojkvän
Bor Lägenhet i Stockholm och hos pojkvännen i Berlin. Uppväxt i Härnösand
Gör Elektroakustisk kompositör

Artikeln publicerades i Yippie 10 2016 på sidan 12