Kultur & nöje Yippie 8 2020

Hallå där Ville Isakson Jonsson

Foto Rickard Törnqvist

Trummis i death/doom-bandet Ulfven, och nu aktuell med solo-EP:n ”Hinder”.

Berätta om ”Hinder”.
– Det är ett rent soloprojekt. Det är fyra låtar och jag har skrivit allt själv, spelar alla instrument och sjunger själv. Sedan har jag fått hjälp med inspelning och lite annat av Rickard Törnqvist. Den är inspelad på flera olika ställen i Härnösand och syrrans kompisar har gjort några sångpålägg, så det är verkligen lokalproducerat.
Ditt artistalias Karl Knut Sigurd är dina förnamn utöver tilltalsnamnet och du är uppvuxen på Hindervägen på Änget. Ska man tolka det som att ”Hinder” är ett väldigt personligt album eller är det bara dålig fantasi?
– Haha. Både och kanske. Karl Knut Sigurd är ju jag och det blir nog det namn jag släpper egen musik under. Och ”Hinder”… nåt ska ju skivan heta, men jag tyckte också att det passade bra som tema för de här låtarna.
Hur skulle du beskriva musiken du släpper som soloartist?
– Det är ju något helt annat än Ulfven. Det är två skilda världar. Det här är mer indierock eller kanske pop. Mycket mjukare. Tanken med Karl Knut Sigurd är att jag kan göra det jag känner för just för stunden – jag är öppen för i princip vilken musik som helst – men att hålla det ganska enkelt. Bara gitarr, bas, trummor och sång. Lite för att det är det jag behärskar, men också för att det ska vara enkelt att sätta ihop ett band och spela låtarna live.
Vad händer nu?
– Ulfven är på gång med nytt material, jag börjar gymnasielärarprogrammet i Umeå nu i höst och sedan har jag faktiskt redan börjat spela in material till en ny EP, men den blir rätt annorlunda mot ”Hinder”. Det blir ett gemensamt projekt med min kompis Tomasz Forsberg så om den släpps under namnet Karl Knut Sigurd vet jag inte.

Karl Knut Sigurd

ALIAS FÖR Ville Isakson Johnsson
ÅLDER 23
FAMILJ Mamma, pappa, två systrar
BOR Umeå
GÖR Studerar

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 10