Kultur & nöje Yippie 8 2016

Här spelar Kent på Ådalen 21

Fler bilder:

Den 2 september släpper Kent Sidvall sin debutskiva ”Victory for the cool jazz”. Kent bor i Stockholm, men man kan nästan säga att det är en Härnösandsskiva ändå. Den är inspelad i Red Lantern Studios i Härnösand och musikerna bor i eller härstammar från Härnösand. I somras spelade Kent och bandet på Ådalen III under musikfesten Ådalen 21.
– Vi hoppas att det blir någon mer spelning här i stan under hösten, säger Per Vikström som spelar trummor och äger skivbolaget Trollformel Records som ger ut skivan.
Kent Sidvall har levt ett mycket tufft liv och var huvudperson i den mycket uppmärksammade dokumentären ”Vägen till vansinnet”, som visades i SVT förra hösten och sågs av 600 000 tittare. För några år sedan drabbades Kent av hjärtstillestånd.
– Han var typ död i 15 minuter, men vaknade upp och visste då genast att han ville sjunga cool jazz. Man kan säga att musiken räddade hans liv, säger Per Vikström.
Kent fick kontakt med Hasse Lundquist, som driver ett musikprojekt i Stockholm för personer med lindriga intellektuella funktionsnedsättningar. Hasse engagerade Härnösandsborna Per Vikström och Petter Sjöstedt samt Svante Östblom som liksom Hasse själv är uppvuxen här.
– Kents mamma är faktiskt från Härnösand också, men han hade aldrig varit här innan vi körde igång, säger Per.
För ett år sedan hade bandet sin första spelning, i november förra året påbörjades inspelningarna i Härnösand och den 2 september släpps den alltså.
– Det mest fantastiska med det här projektet är att funktionsnedsatta kan konkurrera på lika villkor och göra lika proffsiga skivor som etablerade artister, säger Per Vikström.

FAKTA

”Victory for the cool jazz” innehåller främst jazzstandards från tiden kring andra världskriget
Inspelad på Red Lantern Studios i Härnösand
Har finansierats med hjälp av crowdfunding och projektet Scen Medis 5/Sensus
Förutom kompbandet medverkar bl a Nicolai Dunger, Peter Morén, Goran Kajfes, Moa Holmstén och Helena Gutarra

Artikeln publicerades i Yippie 8 2016 på sidan 18