Kultur & nöje Yippie 6-7 2021

I huvudet på Fredrik

Text Karin Pettersson Skarby Foto Anders Eliasson

Om jazzkursen i Härnösand i augusti

Det är en kurs för ungdomar från hela Sverige som avslutas med en elevkonsert. De flesta är mellan 15 och 25 år och det brukar komma 40—50 ungdomar. Det är 22 året på rad vi kör kursen. Det är ett led i min strategi att bygga upp ett nätverk av jazzmusicerande ungdomar, som längre fram ska bli vår publik, arrangörer, musiklärare och komma i beslutsfattande positioner. Några går även vidare och blir professionella musiker, till exempel Isabella Lundgren som var elev för 20 år sedan och som nu är tillbaka som lärare i jazzsång. I förbindelse med elevkonserten började vi för några år sedan samarbeta med jazzklubben som startade en jazzfestival under kursveckan. Där får allmänheten höra både elever och proffs spela, och det har varit lyckat.

Om jazzmusik

För mig är det livet. Lyckas man nå fram till ungdomar, träffa dem i hjärtat, lämnar det dem inte. Jazz brinner på ett sätt, självklart inte allt, det finns tråkig jazzmusik också. Men jazz är engagerande, ger en frihet som inte finns i all musik. Det är en global musikform. När jag reser utomlands och spelar, känner att jag jag är del av något större.

Fredrik Norén och en av hans trumpeter.

Om jazz i Sverige och Härnösand

Det finns en logistik från kulturskola, folkhögskola och musikhögskola där det går att utbilda sig. Efter musikhögskolan slås man av arbetsmarknaden, som ligger efter. Det finns idag mellan 100 och 120 jazzklubbar i Sverige. Svensk Jazz jobbar med föryngring i arrangörledet. Många som jobbar ideellt i klubbarna är äldre vid det här laget. I Härnösand arrangerar Öbacka Jazz & Blues (ÖJB) flest konserter efter Stockholm, Malmö och Göteborg. Kjell-Arne Danemo i ÖJB gör en enorm grej i den här lilla staden. Varje onsdag i säsong kan man i pandemifria tider lyssna på jazz.

Om kulturskolor

Jag tycker om alla kulturformer. När det blev kulturskolor med teater, dans, bild och musik, gjordes det inte någon tillförsel av mer pengar och musik fick stryka på foten. Kulturskola är en fantastisk företeelse och jag hoppas verkligen att det får fortleva under vettiga former. Jag tycker man borde inse kopplingen från förskola till ett levande musikliv. Politikerna måste låta kulturen ta plats! Idag har de till exempel tagit bort musikundervisning i lärarutbildningen. Det är små grejer som påverkar situationen. Att gnälla leder ingen vart, men jag hoppas att även politikerna inser att ett levande kulturliv kostar pengar. Allt ideellt arbete som görs i till exempel ÖJB är värt mycket pengar! Kulturen bör tillföras de resurserna som behövs.

 

Om Härnösand

Det är den staden jag växte upp i. För mig innebär min uppväxt trygghet och det har gett en inre harmoni att jag kommer härifrån, och det har jag tagit med mig genom livet. Jag flyttade från Härnösand för att utbilda mig och bodde sedan i Stockholm i 20 år. Jag och min fru flyttade hit 1998. Vi skaffade barn och ville vi att de skulle få en lugn och fin uppväxt här. I Härnösand hade vi råd att köpa hus, både mor- och farföräldrar bodde här och det var nära till naturen.

Fredrik Norén

ÅLDER 63 år.
BOR Kastellgatan
FAMILJ Fru och tre barn på 20, 22 och 25 år
GÖR Jazzproducent på Musik Västernorrland och projektledare på Svensk Jazz, samt musiker och orkesterledare för storbandet Stockholm Jazz Orchestra, länsstorbandet High
AKTUELL MED Jazzkurs i Härnösand 9–14 augusti, samtidigt med Öbacka Jazz &Blues Jazzdagar.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 16