Kultur & nöje Yippie 8 2020

I huvudet på Jonathan

Jonathan Andersson har haft musik runt sig hela livet. Under artistnamnet Oberg har han sedan 2017 lagt ut flera av sina låtar på Spotify och har fram till denna tidnings pressläggning haft över sju miljoner spelningar. Drömmen är att i framtiden kunna leva av musiken.

Om 3,5 miljoner spelningar på låten ”Take my hand” – och totalt över 7 miljoner spelningar på Spotify:

Den första låten jag släppte gjorde jag 2017 och 2018 fick jag skivkontrakt med Ninetone i Sundsvall. Låten blev ganska stor, den tog snabbt en plats på Sveriges virala topp 50- lista (som är en topplista som utgår från en algoritm som mäter både delningar från Spotify och strömmar. red. anm.). När vi släppte låten ”Take my hand” på Spotify hamnade den som högst på plats 3 på Spotify Sveriges virala lista, på plats 22 på topplistan i Sverige och den fick snabbt två miljoner spelningar på en månad. Den ligger nu på den virala topp 50-listan i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Om att skapa musik

Jag har hållit på med elektronisk musik sedan jag var 15 år. Jag var på en Avicii-konsert 2013, tyckte om musiken, blev intresserad och berörd och ville hålla på själv. Jag sitter hemma och jobbar med idéer och gör sedan klart låtarna i Ninetones studio i Sundsvall. I september siktar jag på att släppa nästa låt, med Lisa Eismar.

Om bil- och partykultur

Målgruppen för min musik är dem som är intresserade i bil- och partykultur. Det är samma målgrupp. Folk sänder mig videor från bilträffar där de spelar min musik. Tror jag har fått närmare tusen och det är så pass många att det är omöjligt att svara på alla, men jag försöker att göra det. Det är roligt.
Jag och alla mina vänner drar på bilträffar här i närområdet. Det händer något varje helg. Överallt kommer folk fram och säger att de lyssnar på min musik. När jag är ute på helgerna får jag inspiration till mina låtar.

Om bilarna

Det handlar om fina fälgar, sänkta bilar – och billjud. De flesta bygger in ljud i sina bilar.
Det är mycket finslip för att få ut det man vill ha. När jag prövar nya låtar, sätter jag mej i bilen och ställer in ljudet till min bil. Billjudet och musiken hänger ihop.

Musik

På mammas sida håller många på med musik. Jag har spelat gitarr och sjungit sedan jag var fem-sex år och det har alltid varit mycket musik runt mig. Jag är självlärd. Musik är roligt. Låten ”Take my hand” är en blandning av hardstyle och bounce. Men jag gör inte bara det. Jag skapar också akustisk musik och gör house, lugna sommarlåtar – allt möjligt. Jag har producerat många låtar som inte är klara än .

Om artistnamnet Oberg

Det är Öberg men utan prickar helt enkelt. Jag hette Öberg i efternamn innan jag bytte till Andersson. Jag fick med kort varsel hitta ett artistnamn och då blev det Oberg.

Om att kunna leva av musiken

Just nu lever jag inte på musiken. Min dröm är att leva av att bara göra musik. Det är musiken jag brinner för. Jag siktar på att spela ute nästa år. Jag har spelat på en privatfest en gång men tänkte börja med att spela på klubbar nästa år.

Jonathan ”Oberg” Andersson

ÅLDER 20 år
FAMILJ Mamma, pappa, fyra systrar, tre bröder
BOR Bondsjöstaden
GÖR Producerar elektronisk musik som stiger på topplistorna

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 22