Kultur & nöje Yippie 12 2022

Jennies pyssel blev bok

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Jennie Lantz jobbar till vardags som dekoratör och fritiden fylls av hemmapyssel, inredningsintresse och skapandet av skira stjärnor i papper. Nu har pappersstjärnorna och annat pyssel samlats i en bok som kommit ut på Norstedts lagom till adventstid.

Jennie har alltid pysslat och tyckt att det var kul, men att arbeta med papper är faktiskt ganska nytt för henne:
– Jag började pyssla med papper för 3-4 år sedan. Det första jag testade var att vika en stjärna och jag tyckte det var jättekul!

Hon började att konstruera egna modeller och visa dem på sitt Instagramkonto Vita nyanser, som redan hade oerhört många följare, och det har fortsatt att växa.
Jennie och familjens hem har synts i många inredningsreportage. Det var genom sådana fotograferingar hon lärde känna fotografen Cecilia Möller Kirschsteiger, som fotat alla bilder till boken:
– Hon var här och fotograferade vid jul för två år sedan och jag sa till henne att jag alltid har haft en dröm om att göra en bok, men inte vetat om vad. Då stod det plötsligt klart för mig – det är stjärnorna vi ska göra en bok om och du ska fota!

Arbetet med boken drog igång. Jennie hittade på och gjorde allt pyssel, skapade mallar och började skriva texter. Hon skickade in ett detaljerat synopsis med moodboard, ett collage över vad boken skulle ha för känsla, till flera olika förlag. Alla var intresserade.
–Jag fick svar redan efter några veckor och stod inför möjligheten att välja.
Valet föll på Norstedts, eftersom det är ett anrikt förlag och Sveriges äldsta, och för att Jennie kände att det direkt klickade med förläggaren Gunilla Bergmark. Förordet i boken har skrivits av Ernst Kirchsteiger, som råkar vara fotografens svärfar.

Från idé till färdig bok har det tagit ganska precis två år. Nu har boken Vinterstjärna & iskristall kommit ut, och på Murbergets julmarknad signerade Jennie boken, den enda signeringen i Norrland:
– Många av bilderna är fotade på Murberget, i olika miljöer, så det passar särskilt bra att ha signeringen där.
Även om Vinterstjärna & iskristall har vinter som tema är det inte enbart jul och advent i fokus. Den innehåller också pyssel som passar bra efter julpyntet, ändra fram till vårvintern. Jennie berättar att mycket görs av bakplåtspapper och annat billigt material, och att det är hantverk som de flesta enkelt kan ägna sig åt, men att det förstås tar lång tid att göra de stora dubbelsidiga stjärnorna.

Boken är redan på väg ut i världen:
– Den har sålts till fem länder hittills, så nästa år blir det jobb med utlandslanseringarna! Det känns så overkligt och kul!.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2022 på sidan 14