Kultur & nöje Yippie Jul 2020

Juldomliga folktrofönster

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Möt Kung Bore, tomtar som slår i glasen, bakar och vakar över djuren i stallet. Inte långt därifrån tittar du in i en fantasieggande vinterstad. Vilka bor i den?

I coronatider har alla landets muséer stängt och bommat igen, men i Härnösand har vi förmånen att kunna vandra runt på friluftsmuseet och titta in i folktrons backspegel i fönsterutställningen ”Kung Bore och Tomtarna firar jul”.
Louise Sterner och Jenny Gönczi är de som med magi och kreativitet producerat och byggt miljöerna som nu är öppna för alla att kika in i.
Det är såklart vackrast när det skymmer, men de tio fönstren är tända fram till 21.00 alla ­dagar fram till Tjugonda” Knut, missa inte Bore innan han åker ut, julrimmar Louise Sterner och rättar till skägget på självaste vinterkungen och berättar att hans namn först sattes på pränt av naturforskaren och historikern Olof Rudbeck den äldre för i runda slängar 350 år sedan.

Innan besöket laddar man med fördel ner den kostnadsfria appen Kulturpunkt till sin mobil så att man kan lyssna på berättelser om husens historia och folktrons sägner vid fönstren.
Vem var (och är) Kung Bore? Är han lite skrämmande kanske? Ja, kanske för de allra yngsta barnen, men med en trygg farmor eller morfar i handen kan det bli en fin upplevelse att gå runt och kika in i fönstren.
Kan detta vara startskottet för en kommande jultradition att besöka friluftsmuseets spännande upplysta byggnader i decembermörkret? Ja, den frågan får väl framtiden utvisa. Nu gäller det att glädjas av Kung Bore och tomtarna tills Gumman Tö kommer med löften om sommaren. (Men däremellan kommer fastan!)

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 36