Kultur & nöje Yippie 1 2021

Minnesmästarna

Text Jakob Tjernström Foto Kenneth Zetterlund

Barndomsminnen, lokalhistoria, dramatiska nyhetshändelser. Nostalgi, nörderi och d­iskussioner. Allt får plats i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Härnösand om du…”
Och intresset är enormt. I januari 2021 är det här den största Härnösandskopplade ­gruppen på Facebook med över 8 400 medlemmar.

Ibland behövs det bara en svartvit bild och en fråga. ”Hittade en bild bland pappas saker. Var låg det här konditoriet?” Snabbt fylls kommentarsfältet på. Ibland med gissningar, men nästan alltid med fakta. Och så minnen. Korta och långa anekdoter om släktningar/vänner/lokalkändisar som arbetat på konditoriet, blivit utslängda eller dejtat ägarens dotter. En bild och en fråga blir snabbt 50 kommentarer och vindlande stickspår uppstår.
Ett annat inlägg kan vara en bild på en gammal plåtburk med det knappt urskiljbara namnet ”Westerlunds Karamellfabrik Härnösand”. Var låg den? Hur länge var den i drift? Jodå, medlemmarna i gruppen har svar, minnen och synpunkter även här.

Minnen gläder, engagerar, förenar och väcker nyfikenhet som få andra saker. Särskilt om man kan dela de där minnena med andra – som man ofta kan om man har vuxit upp i en mindre stad.
Kompetensen i gruppen är hög och ibland mynnar ett fotografi ut i ett imponerande detektivarbete där tio lokala Hercule Poirots till slut kan ge en lika imponerande som detaljrik bakgrund till bilden.
– Det finns en verklig skatt därute bland våra medlemmar. Både i form av gamla bilder och i form av kunskap om Härnösand. Jag märker själv hur jag kan fastna på sidan bara för att det är så roligt att se nya bilder och läsa historierna om dem, säger sidans skapare Ammi Åhlander.

Historien om Facebooksidan börjar för ungefär tio år sedan. Utflyttade Härnösandsbon Ammi Åhlander hade fått en inbjudan att gå med i ”Du vet att du är från Timrå om du…” som samlade bilder och minnen från den nya hemkommunen. Kul, tyckte Ammi, men upptäckte snart att hon saknade relation till mycket av materialet.
– Även om jag har bott i Sundsvall/Timrå länge så är Härnösand fortfarande hemma. Jag började leta efter en liknande grupp för Härnösand, men det fanns ingen så då startade jag en själv. Jag har alltid varit intresserad av historia men när mamma gick bort hade jag inte längre någon kvar som jag kunde fråga om hur det var i Härnösand förr, så jag tänkte att gruppen skulle kunna fylla den funktionen också.

I slutet av augusti 2011 tryckte Ammi på knappen och Facebookgruppen ”Du vet att du är från Härnösand om du…” var född. Bettan Billström gick med direkt och blev tidigt också administratör tillsammans med Ammi. Ett halvår senare tillkom Rebekah McNulty, uppvuxen i Härnösand men numer boende i Kanada. Tillsammans har trion sedan dess släppt in nya medlemmar, fyllt på med material och haft mycket roligt själva.
Uppmaningen till medlemmarna är enkel: ”Här delar vi med oss av minnen från förr. Keep this Memory lane rollin’!”
Och administratörerna kan konstatera att den uppmaningen följs. Engagemanget och medlemsansökningarna varierar visserligen över tid, men trenden är fortfarande stigande. Kraftigt stigande till och med om man ser till det senaste året.
– Det är ganska otroligt att den här gruppen lever efter så många år och har så många aktiva. Av 8400 medlemmar är ungefär hälften Härnösandsbor, resten är utflyttade. Det är tydligt att många utflyttade har en väldigt stark relation till hemstaden, och under sommaren och vid jul och nyår då folk är lediga och kanske åker hem på semester så märker vi tydligt hur medlemsansökningarna går upp, säger Ammi. Idag har vi medlemmar över hela världen och i alla åldersgrupper.

På frågan om vad det är som lockar är det enkla svaret: Minnen. Osiga skolmatsalar, svettiga idrottshallar, kallsupar på Smitingen och den plågsamma första tjuvröken vid Johannesbergsskolan. Namn och uttryck som inte uttalats på årtionden kommer tillbaka – eller kan kallas tillbaka med hjälp av gamla klasskompisar och grannar.
– Gruppen är också en plats där man återser gamla vänner och återknyter kontakten, det får vi höra hela tiden, säger Bettan.
I vissa fall blir återseendet en smärre chock. Som för Ammi Åhlander själv som genom Facebookgruppen hittade en kusin som hon inte visste fanns.
– Den här kusinen föddes utanför äktenskapet och växte upp i Härnösand, men utan att jag visste om det. Jag var klart yngst i syskonskaran så om det bara gick mig förbi eller om det var något som man medvetet lät bli att berätta för mig vet jag inte. Men nu har vi kontakt tack vare gruppen och det är jättekul.
Vad är det som blir mest läst i ”Du vet att du är från Härnösand om du…”?
– Bilder. Allt med äldre bilder är oerhört läst, gillat och kommenterat, säger Bettan Billström.
Vilka motiv är vanligast?
– Östanbäcken!
Hur mycket eget bildmaterial har ni?
– En del, men inte så mycket. Om det bara hade varit vi administratörer och våra närmaste som la ut material så skulle ju den här gruppen ha varit död för länge sedan. Det behövs hela tiden ett inflöde av äldre bilder som inte har visats förut för att intresset ska leva, säger Ammi.
För det mesta är diskussionerna trevliga och lärorika, men allt är inte okej. Även Memory Lane behöver sina gatsopare som städar undan skräp och hutar åt dem som inte sköter sig. Det är där administratörerna kommer in, och Ammi, Bettan och Rebekah är inne varje dag, året runt, för att se till så att medlemmarna håller stilen.
– Ibland ballar det ur, men överlag har vi en positiv och bra ton i gruppen. Folk är trevliga med varandra, sammanfattar Ammi och Bettan.
Vilken typ av material skulle ni vilja ha mer av?
– Det behövs alltid en inflöde av bilder som inte har visats förut, men framförallt vore det roligt att få in fler äldre bilder från de mindre samhällena i kommunen: Stigsjö, Häggdånger, Ramvik…

FAKTA/Administratörerna

Ammi Åhlander
——————–

ÅLDER 55 år.
BOR Timrå.
FAVORITMATERIAL Jag växte upp i Saltvik och hade släkt i vartannat hus så allt kring Saltvik och Älandsbro tycker jag är roligt. Samma med bilder på Nybrogatan med människor och bilar. Smitingen är också en favorit.

 

Bettan Billström
——————–

ÅLDER 58 år.
BOR Härnösand.
FAVORITMATERIAL ­Murberget, där jag är uppvuxen, och Östanbäcken där jag också bodde när jag var liten. Plus bilder från raggar­svängen där jag åkte som ung. Jag sköter också Facebook-sidan ”Härnösandsraggare förr och nu” som samlar material därifrån.

 

Rebekah McNulty
(uppvuxen i Härnösand som Gunnel Johansson)
——————–

ÅLDER 65 år.
BOR Saint John, Kanada.
FAVORITMATERIAL Det som jag tycker är extra roligt är när folk hittar varandra efter att inte ha sett på många, många år. Det är det bästa med gruppen för mig.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 26