Kultur & nöje Yippie 11 2022

Valfläsk och bruna skrönor,

Mittrevyn laddar om

Text Lennart Lundberg Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

”Det här blir det bästa vi hittills har gjort”. Jens W Nilsson, revydirektör ser fram mot årets premiär på Mittrevyn på Härnösands teater på nyårsafton.
– Att årets revy är den bästa, det vi brukar säga. Men i år verkligen menar jag det. Allt känns så bra inför premiären.

Jens W Nilsson har skrivit revyn tillsammans med revynestorn Nils-Gunnar Nilsson. På så sätt blir det både kontinuitet och förnyelse. Revyn ska fungera både för den traditionella lite äldre publiken och för ungdomar och unga vuxna.
– Vi fungerar mycket bra ihop när vi skriver och Nils-Gunnar kan alltid tillföra en extra tvist till skämten, säger Jens W Nilsson.

Mittrevyns nyårsrevy får som traditionen kräver premiär den 31 december 2022. Och man lovar både humor och skarp satir med en av Sveriges bästa revyer, trefaldig sverigemästare i revy sedan 2019. Och även årets upplaga kommer att vara med och tävla om att bli sverigemästare.
– Vi har så många bra nummer så jag vet inte ännu vilka nummer vi ska skicka in, säger Jens W Nilsson.
Mittrevyn vill vara en revy för hela Västernorrland men också mer än det.
– Så klart vi skämtar om ekonomi och bristande vård här i Västernorrland. Men jag är övertygad om att innehållet är så allmängiltigt att även de som kommer utanför länet kommer att kunna både förstå och skratta.
För man vill vara en revy för mer än bara Västernorrland.
– Vi har kontakt med bussbolag från olika delar av Norrland. Nyligen blev det klart att det kommer en busslast från Vännäs. Men vi har även kontakter med flera andra orter och flera föreställningar är på god väg att bli fullbokade. Men vi lovar att spela så att alla som vill komma ska få chansen.
Mittrevyn som i år är döpt till Valfläsk och bruna skrönor, skämtar även om stora frågor som NATO och engelsk politik. Men naturligtvis är revyn så mycket mer än politik. ”Hasse” i Jens W Nilsson skepnad lär komma tillbaka.

Nytt för i år är samarbetet med Engströms food & deli. Företaget kommer att erbjuda en trerätters meny i samband med föreställningarna och dessutom kommer man att sköta caféet i teaterfoajén.
Ensemblen har också fått tillökning. Det handlar om Jane Henriksson, från bland annat Kvartersteatern i Sundsvall, och Martha Widén, utbildad musikalartist med 20 års erfarenhet, som också är ny koreograf.

För regin står även i år står Lars T Johansson. Han ser till att så att allt flyter på scenen.
Alla i ensemblen kommer hela tiden att finnas på scen och alla ombyten görs helt synligt. På så sätt får man upp tempot.
Och för att det ska bli en riktigt bra revy behövs sång och dans.
– Vi kommer att ha ännu bättre sång och dansnummer i år. Jag är mycket nöjd, säger Jens W Nilsson.
Därför är orkestern mycket viktig med Patrik Grundström, Christian Sundeqvist, Per Nordgren och Pär-Åke Stockberg.
Företaget bakom Mittrevyn, AB Scen JMN, har blivit nominerad till årets företagare i Härnösand.
– Och precis som kryssningsfartygen så leder revyn till en ökad handel och till fler hotellnätter i Härnösand.
Jens W Nilsson hoppas att publiken ska kunna hitta tillbaka till revyn, nu när pandemirestriktionerna har upphört. För kommer publiken kommer också revyerna att fortsätta glädja härnösandsborna och alla andra även i framtiden.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 34