Kultur & nöje
Nu rustar muséet för sommaren
Fler bilder:
Det fejas uppe på Friluftsmuseumet. Alla händer jobbar hårt nu. Taken spolas av, fasader bättras på och renoveringar går in i sluttampen inför den stora dagen, 6 juni. Och vilken dag sen, solen står äntligen högre på himlen, och den riktigt värmer.
Perfekt för utejobb.
Cajsa Lindegren möter oss på torget och visar vägen runt det Hellströmska huset. Hon är museets avdelningschef för kulturmiljö, hantverk och friluftsmuseum. Det riktigt sprudlar om henne, och det märks att det känns skönt att det här projektet kommit in i sin sluttamp.
– Vi har några få fönster kvar att ta itu med, men annars är allt i fas, säger hon och pekar till fasadens ganska unika struktur.
Det är locken som tagit lite extra tid. Det är nämligen inte helt slät, som vi ofta ser idag, utan fräst i kanterna. Det betyder att varenda lock har fler vinklar som måste skrapas innan de kan målas om.
– Vi har ett utbyte med Träakademien när det kommer till byggnadsvård av hus som dessa, meddelar hon.
Hellströmska huset byggdes på 1870-talet och då stod det nere på Norra Kyrkogatan. Det var lite drygt 100 år senare som det fick flytta upp på Murberget, där det står idag. Fram till dess var det bostäder med lägenheter, och i botten fanns en liten butik.
Idag har planerna bytt lite format. Efter att ha alternerat som kontorsbyggnad en god tid, så ska det nu agera utställningsmiljö och möteslokaler.
– Det har varit en spännande renovering för den har hela tiden präglats av återbruk och hållbara, giftfria material, säger hon och visar vägen in på det fortfarande pappbeklädda hallgolvet.
– Här har vi t ex hittat tapetrester på andra ställen av Murberget och kunnat använda dem i taket här.
Hon pekar upp mot en litet halltak som klätts med en skarpt mönstrad, lite mörkare tapet. Runt sitter en bård som bryter av helt i både mönster och färg.
Vi märker snart att varenda rum fått en egen prägel. Köket är full fungerande och funktionellt inrett med vedlår och kökssoffa. Här finns plats och funktion.
– Här ska det bli frisersalong! utbrister Cajsa och slår ut med armarna i ett pralinrosa rum bredvid köket.
I sann 1950-talsanda ska frisörskan Dagny Cederwalls arbetsplats återskapas.
Cajsa pekar på olika platser i rummet och förklarar var frisörstol, värmehuv och mottagningsdisk ska stå inom kort. Det är som att kliva in i sockervadd! Alldeles ljust och riktigt, riktigt rosa.
– Det här har varit riktigt roligt att göra, framförallt eftersom Dagnys barnbarn, Ulrika, hjälpt oss en hel del i utformningen av det här rummet, säger Cajsa.
Jag vet precis vem hon menar och hinner tänka att kreativitet måste nog ligga i blodet ändå. För mitt inre kan jag föreställa mig hur damerna sitter här med upplagt hår, bläddrandes i tidningar och surrandes om de senaste händelserna.
Butiken ska få fortsätta vara det, men vad den ska fyllas med får vi inte veta riktigt än. Och det är nog rätt. Det ska vara lite överraskningar på öppningsdagen den 6 juni också.
Det är rummet bredvid som redan rycker i uppmärksamheten. Här har testats tekniker av elever på Träakademien, och på ett mystiskt vänster är det både tydligt och matchande. På en vägg sitter tunn tapet med en avbrytande bård i takfoten. Nästa vägg är sval för den är lerklinad och schablonmålad. På tredje väggen är pappen spänd efter konstens alla regler.
– I det här rummet har Träakademin fått lite fria händer, just för att visa på hur många olika sätt det har jobbats genom tiderna, säger Cajsa och stryker med öm hand över de tunna tapeterna.
Det är som att gå igenom en tidsresa på bara en undervåning. Tidigt 1900-tal, 1960-tal och så tillbaka till sent 1800-tal. Charmigt, välgjort men också modernt funktionellt. Huset ska ju faktiskt alternera över året. Både för besökare och personal. Och jag tänker att helt olikt var det nog inte då på den tiden det stod nere på Norra Kyrkogatan. Fast med den tidens mått.
0 comments