Kultur & nöje Yippie 3 2021

Nu vaknar musiken

Text Jakob Tjernström

Musiklivet har väl aldrig varit osynligare än under pandemin. Men det fortsätter att tonslöjdas ute i stugorna, och i olika former sipprar ny Härnösandskopplad musik ut. Från nya släpp av rutinerade artister till debutlåtar. Från hiphop till elektronika. Häng med!

Under andra hälften av 80-talet var Jacob Sörensen en verklig profil på Härnösands unga musikscen. Drygt 30 år senare spelar han in ny musik på hemmaplan i Härnösand.

Egentligen är det Sollentuna som är hemma för Sörensen nuförtiden, men när det efter många års paus blev aktuellt att spela in musik igen så var det naturligt att det blev just här. Här finns många musikervänner kvar, inte minst Per Wikström och hans Mackapär Studios.

– Vi började redan förra våren och körde väldigt intensivt under tre veckor. Väckning vid 07, frukost och sedan iväg till studion och spela in hela dagen, sedan hem och förbereda för nästa dag. Det blev mycket gjort men det var väldigt lite rock n roll och glamour. Vi kallade oss för Rockens Kontorister, säger Sörensen och skrattar.

Förutom Per Wikström har Sörensen med sig idel kända Härnösandsnamn i projektet: Ulf Parhammar (bas), Erika Lundkvist, Petter Forsberg och Mikael Lundin (sång) och Tommy Bäckström i studion.

På 1980-talet var det punk med Patrull Pölsa. Hur låter Jacob Sörensen idag?

– Jag har svårt att säga vad det är för genre. Det är mer naket idag, orden betyder mer. Allt började med att jag ville skriva bra texter på svenska och till slut satt jag med 25 låtar som jag skickade till Per.

Målet nu är att ha ett album med 12–13 låtar färdigmixat i vår, men när och i vilken form musiken släpps är inte klart.

– Jag är väldigt realistisk när det gäller chanserna för en 51-åring att slå igenom, men att få samla gamla kompisar och favoritmusiker och spela in tillsammans är otroligt roligt. Och när jag lyssnar på det vi gjort så tycker jag dessutom att det låter jävligt bra.

Jacob Sörensen

ÅLDER 51

BOR Häggvik, Sollentuna

GÖR Musikant, utbildad möbelsnickare, handledare på Franstorps verkstäder som är en daglig verksamhet för funktionsnedsatta.

BAKGRUND Uppvuxen i Härnösand. Spelade i punkbandet Patrull Pölsa. Flyttade till Stockholm 1988 och spelade under några år med andra utflyttade Härnösandsbor i Shaun the Furnace Man, och med andra musiker.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2021 på sidan 18