Kultur & nöje Yippie 11 2022

Sista kvällen med Silvia

Foto Clément Morin

En stolt epok på Nobelfesten går mot sitt slut.
Carl-Henrik Heldin, uppvuxen i Härnösand, avgår som Nobelstiftelsens ordförande och på banketten den 10 december gör han sin sista plikt med drottning Silvia som bordsdam.

Plikt och plikt förresten. Calle har inte direkt lidit av sällskapet.
– Drottningen är en utomordentligt ämabel och bildad person, så det har aldrig varit några som helst problem att hitta lämpliga och spännande samtalsämnen, avslöjade han i en 70-årsintervju med Dagens Nyheter i somras.
– Även om jag kommer att sakna Nobelstiftelsen tycker jag att det är bra att det finns en gräns för hur länge man kan sitta, lägger han till i ett mejl till Yippie.
På banketten i Stockholms stadshus är det Calle Heldin som går i täten tillsammans med drottningen i procession nerför trappan i Blå hallen. Vid bordet har han uppgiften att utbringa en första skål.
Tidigare på dagen har han hållit tal till Nobelpristagarna i konserthuset.
Calle Heldin är till vardags professor i molekylär cellbiologi i Uppsala.
Härnösand har fler kopplingar till Nobelfesten. Om Sveriges Television håller på traditionen så finns kulturreportern Jessika Gedin och Nobelexperten Gustav Källstrand på plats för att ledsaga tittarna.
Båda har vuxit upp i Härnösand. Jessika Gedin är dotter till översättaren och läraren Lena Gedin. Gustav Källstrand är son till förre landshövdingen och skogsdirektören Bo Källstrand.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 10