Kultur & nöje Yippie 05 2024

Somrig musik, blomsterprakt och kvitter

Text & foto Åke Dahlbäck

Sommaren står verkligen för dörren med lövsprickning, blomsterprakt och fågelkvitter. Och vad kan vara trevligare än en bild av den kanske somrigaste musiken vi har i vårt land.

På bilden, som togs för 22 år sedan, lördagen den 8 juni 2002, ser vi Jenny och Christer Lindmark på var sin sida om spelmannen, låtskrivaren och berättaren Erland Öhman från Ramsås. Den dagen var det spelmansstämma till minne av Valfrid Rönnlund som föddes 1972, 130 år tidigare.

Ångermanland har och har haft en stor tradition med folkmusik. Ångermanälvens dalgång brukar ofta betecknas för dragspelets Mississippi, men fiolmusiken har varit lika viktig. KP Leffler (1863-1922) tecknade ner en gigantisk låtskatt med låtar från hela landskapet, låtar som fortfarande spelas i spelmansgillen och på olika spelmansstämmor. Leffler tecknade dock aldrig ner låtarna från ”Sju Kyrksocknars avhållne Walfrid, som man ofta kallade Rönnlund.
Valfrid Rönnlunds son Eric och sonson Anders var även välkända profiler inom folkmusiken i distriktet, och var på olika sätt engagerade i Härnösands Spelmansgille.

Spelmansgillet med gäster spelar under sommaren varje fredag från 7 juni till 30 augusti på Murbergets stora scen klockan 13-16. Distriktets största stämma, Rafnastämman, går av stapeln 23/24 augusti vid Rafnasils kulturområde i Ramsele.
Spelmannen Erland Öhman (1923-2019) föddes i Ramsås och var byn trogen hela sitt liv. Han satte upp sitt första bygdespel redan som 16-åring och under årens lopp blev det många låtar, berättelser och pjäser.

Den 29 juni hyllas en annan av Ramsås stora spelmansprofiler med en musikafton till minne av riksspelmannen Åke Ulander. Åke Ulander (1942-2011) var en av de stora traditionsbärarna av låtar från södra Ångermanland. Naturligtvis håller man till på Ramsås bygdegård.

Artikeln publicerades i Yippie 05 2024 på sidan 16