Kultur & nöje Yippie 10 2014

Spel(e)man i kyrkan igen

Foto Pawel Maronski

Förra hösten skrev tonsättaren David Saulesco ett juloratorium som sedan uppfördes i bland annat Domkyrkan. Nu har han fått det utgivet och den 17 december finns chansen att höra det i Domkyrkan igen. Men vägen till konstmusiken har gått via dator- och videospel. Som liten fastnade David för spel och inte minst musiken i dem.
– När jag var 5-6 år satt jag och spelade med på pianot, berättar han.
Några år senare fick han en dator med ett musikprogram och började skriva ner musiken han hörde i spelen.
– När jag inte riktigt uppfattade hur musiken gick så hittade jag på och fyllde i själv. Det var så kul så jag gick mer och mer över till att komponera själv.
Sedan dess har det blivit ett stort antal låtar till dataspel, men också poplåtar och konstmusik. Efter att ha läst komposition på musikhögskolan i Piteå blev han förra hösten tonsättarlärling hos Fredrik Högberg i Tingshuset i Nyland.
Uppgiften han gav sig själv var att skriva ett juloratorium. Tanken var att sätta ny musik till evangelietexten, men projektet blev snabbt ett helt annat.
– Jag grottade ner mig i böcker och forskning om Jesu tid och det slutade med att jag skrev ett helt nytt libretto som är som en hybrid av bibeltexter och forskningsläget idag.
Annars jobbar han med olika uppdrag. I somras arrangerade han folklåtar på uppdrag av Norrlandsoperan. Och han har fortfarande kvar en fot i dataspelsvärlden.
– Jag har skrivit några stycken till Kromaia, ett spel som utvecklas i Spanien och kommer ut senare i år.

David Saulesco

Ålder 29
Familj Sambon Åsa
Bor Lägenhet på Tullportsgatan
Gör Frilansande tonsättare och arrangör. Tar lektioner i komposition och dirigering på Härnösands folkhögskola

Artikeln publicerades i Yippie 10 2014 på sidan 11