Kultur & nöje Yippie 3 2023

The Boots bjuder på nostalgisk musikresa

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

När popmusiken slog igenom stort och brett i Sverige på 1960-talet startades många band i Ångermanland. Många blev kortlivade men några fick uppleva en släng av hysterin under många år.

The Boots från Örnsköldsvik spelade i sju år. Faktum är att delar av bandet spelar än! Den 21–22 april gör ett hopkok med bland annat The Boots medlemmar en dubbelspelning på Bryggeriet.

Kvar från originalsättningen är gitarristen och grundaren Roland Nordin, som kommer att ha sällskap på scenen av sonen Rasmus Nordin (gitarr, klaviatur, trumpet), basisten Kjell-Arne Bladh, sångaren Peter Lindström, Ove Lundberg (trummor) och Jeff Höglund (trumpet, klaviatur, sång).
– Vi ser det här som en kulturgärning och som en nostalgisk musikresa för alla som minns den 60–talet eller gillar musiken som spelades då, säger Roland Nordin.
– Förutom mig är det bara Ove som spelade med i The Boots under deras bästa tid. Han kom med efter några år.

Roland minns 60-talet som en av de bättre perioderna i livet.
– Det är verkligen en ynnest att ha fått uppleva den perioden som bandmedlem.
Han har även spelat med Robas – som sedan blev Boots – Bomberna och Blue Masters. Alla från Örnsköldsvik. Sedermera har han funnits med även i CrossBorder och Temporary Blues Band.
– Boots vann VM i pop 1966 på Babelsberg i Kramfors och har återförenats i olika sammanhang genom åren. Själv har jag också haft förmånen att spela med Putte Wickman, Meta Roos, Svante Thuresson och Claes Jansson med Övik Big Band. Där satt jag i kompet runt tio år.

Allt började med spel på mammas gamla Levin–gitarr och popen drabbade Roland när familjen köpte en radiogrammofon i slutet av 50-talet.
– Då köptes skivor och jag och en kompis spelade gitarr på Roliga Timmen i skolan. Vi fick spelningar då klasskamraterna ville att vi skulle spela på skoldans. Så startade det.
– Jag fick söka dispens som medlem i Musikerförbundet då jag var under 15 år. Vi spelade i band redan när vi var 13-14 år och på den vägen är det.
Vad kommer publiken på Bryggeriet att få höra?
– En salig blandning av kända och mindre kända – men bra! – låtar från åren 1960 till 1969.
Olika stilar. Softa, hårda och vissa helt instrumentala.
– Kort sagt en spännande mix som vi är helt övertygade om kommer att tilltala dem som kommer. Man kommer både att få höra gamla favoriter och upptäcka nya pärlor.

Roland avslöjar att det blir låtar av exempelvis The Beatles, Manfred Mann, Zombies, The Shadows, Spotnicks och Georgie Fame.
– Har man en kärlek till 60-talet och musiken som spelades då kommer man att bli lycklig dessa kvällar, skrattar han.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2023 på sidan 43