Kultur & nöje Yippie 2 2020

Ulfven släpper nytt album

Text Jakob Tjernström

I början av 2019 släppte Härnösandsbandet Ulfven sitt debutalbum ”Folklore”. I mars 2020 kommer uppföljaren, ”Bland aska och sten”.
– Det är ett kortalbum, cirka 25 minuter, där allt egentligen är en berättelse, säger trumslagaren Ville Isakson Johnson. Allt sitter ihop.

Två låtar har brutits ut till singlar. ”Korpen” släpptes redan den 21 februari, ”Häxkonst” kommer den 6 mars och den 20 mars kommer albumet på Spotify och andra digitala strömningstjänster. Precis som tidigare är musiken i gränslandet mellan doom-, black- och deathmetal men med melodiska inslag, och liksom ”Folklore” är ”Blod aska och sten” inspelad och mixad av Rickard Törnqvist.
Vad fick ni för respons på ”Folklore”?
– Bra. Över förväntan. Vi har väl runt 110 000 lyssningar på Spotify och många har skrivit om skivan och det har varit bra recensioner.
Hur låter Ulfven 2020?
– Vi har blivit bättre, produktionen är bättre. Första singeln är ganska progressiv och vi har en del akustiska inslag på skivan som vi inte haft tidigare, men jag tycker att man hör att det är vi.
Dagen efter albumsläppet spelar bandet live i Umeå, som åtminstone tillfälligt är Villes nya hemstad. Nye basisten Jonathan Hultqvist bor i Luleå medan gitarristerna Marcus Wiklund och Robert Österberg bor kvar i Härnösand som fortfarande är bas för bandet.
Hur håller man ihop ett band när medlemmarna bor i tre olika städer?
– Det har funkat bra. Vi har helger när vi träffas och repar och då gäller det att alla har förberett sig och att vi har disciplin.
Förutom spelningen i mars är det nu också klart att Ulfven är bokade till Gefle Metal Festival i juli.

Albumet Bland aska och sten

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 19