Mat & dryck

Mitt jobb: David Bah – Kock

Göteborgaren David Bah har alltid gillat att laga mat och att han skulle bli kock har han vetat hela livet. Sedan ett och ett halvt år jobbar han på Brygghuset i Härnösand, och stortrivs.
”Det är kul på jobbet och jag känner att jag utvecklas i yrket varje dag.”

BÄST MED JOBBET:
”Jag måste säga arbetskamraterna. Det är många trevliga människor i det här yrket och det är en väldigt bra gemenskap.”

SÄMST MED JOBBET:

”Jag kan inte komma på något. Vissa tycker att det sliter att jobba mycket kvällar, men inte jag. Jag växlar mellan dag- och kvällsjobb och gillar det.”

Paradrätt när David lagar mat hemma? ”Lammgryta! Den går alltid hem. Jag är född i Libanon och gillar all Mellanösternmat.”

Redskap i jobbet:

Visp
Den använder jag till att vispa såser och liknande. Vi har flera sorters vispar och eldrivna såklart, men den här använder jag mest.

Termometer
Mäter innertemperaturen på livsmedel och jag använder den mycket, både på kött och fisk. Det är viktigt att vara noggrann. Beställer gästen köttet medium-stekt så ska vi servera det medium.

Mandolin
Redskapet som kapar flest kockfingrar i köket! Används för att hyvla alla sorters grönsaker och rotfrukter, men är man lite blöt om händerna och tappar greppet så skär man sig ordentligt…

Kockkniv
Det absolut viktigaste redskapet. Det finns många sorters knivar, men kockkniven använder jag klart mest. Kniven är personlig och den lånar man inte gärna ut. Jag har en rostfri Fiskarskniv. Den kostar ”bara” 1 500, men den passar mig väldigt bra. Sedan måste kniven underhållas för att vara riktigt vass. Man skärper den med brynstål, men med jämna mellanrum måste man skicka in kniven till en firma som grundslipar den. Det gör vi en gång i halvåret ungefär.

Slickepott
Används för att skrapa ur grädde, såser och liknande ur skålar och bunkar. Standardverktyg, och ingen dyr grej utan något man kan köpa i en vanlig stormarknad.