Näringsliv Yippie 4 2023

Camping med naturfokus ska lyfta Smitingen

Text Lennart Lundberg Foto Härnösands kommun/HK Dest

Fler bilder:

En ny camping ska göra Smitingen än mer attraktivt. Det franska företaget Huttopia ska bygga och driva en ny camping med naturfokus på Smitingen i Härnösand. Det står klart efter att en upphandling gjorts. Och det kan bli en året runt-camping.

Men fram till dess blir det verksamhet som vanligt på Smitingen, inklusive campingmöjligheter. Och efter etableringen lovar företaget att driva en servering på Smitingen för alla badgäster.
– Det blir en så kallad pop up-camping även i sommar. Och AIK hockey fortsätter finnas på Smitingen med servering även i sommar, säger Henrik Olsson, projektledare på Härnösand kommun.

Det franska företaget vill sedan utveckla Smitingen. Både för sina campingkunder och för allmänheten som precis som idag ska vara välkomna.
– Den främsta anledningen till att Huttopia investerade i Smitingen, är den naturmiljö vi fick chansen att upptäcka under vår första resa när vi kom till Härnösand för att besöka platsen, berättar Samuel Laforrest, vd för Huttopia.
Han är mycket nöjd med samarbetet med kommunen.
– Vi fick ett jättebra bemötande av kommunteamet och även av de inblandade i Höga Kusten Destinationsutveckling, säger Samuel Laforrest.

Han tycker att Smitingen passar bra i deras koncept. Huttopia ska bygga och driva den nya campingen med ett uttalat naturfokus.
– Huttopia letar efter en unik naturmiljö så att vi kan anpassa vårt projekt och koppla samman våra kunder med denna natur, säger han.
Smitingen är, säger Mia Karlsson, vd för HK Dest, en riktig pärla och den nya campingen kommer att bidra starkt till besöksnäringen.
– Och inte bara under sommarsäsongen. Smitingen har alla förutsättningar att bli en bra året runt-destination, inte minst med tanke på den fantastiska surfingen under höst och vinter och även andra vinteraktiviteter, säger Mia Karlsson.

Huttopia driver cirka 90 campinganläggningar, framför allt i Frankrike men även i USA, Kanada, Nederländerna och i Kina.
Grundidén är att erbjuda naturnära men samtidigt bekväma upplevelser i specialdesignade stugor eller tält i naturmaterial, så kallad glamping, men även vanliga tältplatser. Huttopia är specialister på hållbara campingar som ligger inbäddade i natursköna områden. Och så blir också den nya campingen på Smitingen.
Även kommunen vill att campingen ska byggas i samklang med naturen. Därför är den typ av anläggning rätt i ett så känsligt område som i Smitingens naturreservat.

Förra året hade Smitingen över 100 000 besökare. Den nya campingen beräknas, förutom att bidra med egna gäster, även skapa en ännu större attraktivitet för hela området.
Avtalet är ett så kallat tjänstekoncessionsavtal på 35 år där Huttopia betalar en årlig avgift för markområdet och står för alla kostnader för att bygga och driva campingen. Avtalet träder i kraft 1 september 2023.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2023 på sidan 24