Näringsliv
Ulrika håller lugnet inför 9 februari
”Det är kul med så mycket förväntan”

Fler bilder:
Deadline närmar sig obevekligt. Söndag den 9 februari öppnar Hernö Gin Hotell och då ska allt vara klart.
Hotelldirektören Ulrika Westin har startat hotell förr och jagar inte upp sig.
– Jag känner igen situationen. Det är inget ovant och det gör mig lugn, förklarar hon.
Ursäkta röran, vi bygger nytt” kunde det stå i lobbyn när Yippie hälsar på några veckor före The Grand Opening.
Men röran kanske mest är i våra huvuden. En mindre myriad av personal och hantverkare är i gång med olika sysslor runtom men alla ser ut att veta vad de håller på med.
Ulrika Westin som dragit igång både Clarion Hotel Grand och Quality Hotel i Sundsvall tar det med ro.
– Jag vet att det är så här, folk överallt, leveranser som plötsligt kommer när de skulle komma om två dagar, saker som händer hela tiden.
– Ser man till tidplanen ligger vi bra till. Vi ligger där vi behöver vara för att kunna hantera oväntade saker, konstaterar hon enkelt.
Dessutom rinner bokningarna till. Det underlättar förstås.
– I Sundsvall upplevde jag inte sånt tryck som vi har här. Säljmålet har vi fått fördubbla. Det är kul med så mycket förväntan.
Ett tydligt exempel är de Gin Weekends som erbjudits med övernattningar och middagar på hotellet och ginprovningar ute på destilleriet i Dala.
– Vi släppte tre helger med ginprovning under våren. De sålde slut så här, säger Ulrika Westin och knäpper med fingrarna. Det känns bra. Jag känner mig trygg.
Restaurangen Southside i bottenplanet är möblerad och ser inbjudande ut. ”Southside” antyder läget med utsikt mot Södra sundet. Men det är också namnet på en gindrink, med mynta och lime.
Temat går igen i konferenslokalerna en trappa upp, alla döpta efter olika gindrinkar. Är det ett ginhotell så är det.
På vår rundvandring haffar vi köksmästaren Radek Jackiewicz och undrar över den kommande menyn.
– Så mycket som möjligt lokala råvaror, lovar han.
Mer avslöjas inte denna dag. Men när det här reportaget publiceras ska allt finnas ute på hotellets hemsida.
Högst upp på våning 9 visar Ulrika Westin själva kronjuvelen, Master distillers suite.
Vid något tillfälle har Yippies utsända hört vd Jon Hillgren fundera högt att här kan Lady Gaga bo, eller om det var Madonna, när hon kommer till stan.
– Ja, här kan vi stoppa in Lady Gaga, instämmer Ulrika Westin, eller statsministern om han kommer hit och hälsar på landshövdingen.
Det du, Kristersson, havsutsikt åt tre håll, gigantiskt badrum och plats för privat ginprovning, utgång till egen terrass 35 meter över havet och eget rum för Säpo.
När kommer du?
Hotelldirektören, eller General Managern, är timråtjej från början, uppvuxen i Sörberge. Pappa var målarmästare, mamma frisör och jobbade inom vården.
Hennes cv är brett och intressant. Utöver hotellen i Sundsvall har hon chefat på SJ kontaktcenter i Ånge, på Folkets Hus i Sundsvall, på Söråkers Herrgård och på Filmstaden Sundsvall.
Lägg därtill samtalsterapeut med gestaltterapeutisk inriktning, föreläsare i ledarskap och teamutveckling, några år som klubbchef i Öjestrands golfklubb och en period i styrelsen för GIF Sundsvall.
Samt sedan något år tillbaka ingår hon i stallet för Golden Age Models, modevisare i ålder 50+, och har lärt sig hantera en catwalk i högklackat.
– Jag är så himla nyfiken av mig. Det är så mycket jag vill uppleva och upptäcka, kommenterar Ulrika Westin och vi tror henne.
Och till jobbet i Härnösand blev du handplockad?
– Jag hade eget företag med rekrytering och chefsutveckling. Jag tog kontakt för att se om de behövde hjälp av mina tjänster. Då kom samtalet upp om jag kunde tänka mig jobbet i stället. Så ja, jag blev handplockad, lyder det korta svaret.
Det långa svaret är fyllt av något speciellt, varumärke, kvalitet, bra värderingar, lokala ägare, fantastiskt hus och att alla är så stolta.
Bråda dagar råder inför starten. De sista tre kvällarna sätts restaurangen på prov.
Torsdagen före är personalen från hotellet och simhallen gäster. På fredagen är byggarna på plats med medarbetare och andra inbjudna. Lördagen viks för Hernö Gin, ägare och specialinbjudna i en smygpremiär.
– Det blir tre dagar att träna på kan man säga. Sedan öppnar vi för allmänheten, säger Ulrika Westin.
Något särskilt planeras också just för allmänheten. Vad är inte klart i skrivande stund.
– Många är ju väldigt nyfikna. Vi har haft många visningar. Vid något tillfälle har vi tvingats säga nej.
– Jag vet ju också att det har varit mycket motstånd mot det här bygget. Men nu känns det som om vi får skörda alla positiva frukter. Det finns bara någon enstaka röst emot som vi knappt hör. Alla fotar huset och lägger ut i sina sociala medier.
Två gånger avbryts vår intervju av Ulrikas mobil.
– Ett av mina viktigaste jobb just nu är att vara tillgänglig, ursäktar hon sig.
Ena gången är det hotellets vd Jon Hillgren som ringer angående någon kampanj. Det andra samtalet handlar om en samling nyligen med galamiddag och prisutdelningar för Strawberry och Nordic Hotels & Resorts, 3600 personer och bossen själv Petter Stordalen på plats i, just det, Strawberry Arena i Solna.
Hur mycket är Petter Stordalen involverad i Hernö Gin Hotell?
– Ingenting. Han äger inget här. Allt är bestämt av oss. Däremot kan vi erbjuda alla Strawberries medlemmar att få sina poäng när de bor här. Och bakom kulisserna finns teknik, stora inköpskanaler, avtal och support via Strawberry, det är en win-win.
Allt går inte alltid på räls. Ulrika Westin medger att hon har sina vargtimmar.
– Jag kan vakna mitt i natten. Mitt huvud är väldigt mycket jobb. Jag kan oroa mig för mina medarbetare, hur de har det, och jag är väldigt noga med detaljer. Ibland kan jag drabbas av, oj, har vi beställt det och det, har vi skrivit avtalet klart, är det något vi har glömt? Då måste jag fråga.
Å andra sidan, följer hon sin devis går det säkert bra: Krånga inte till det så förbannat.
Lever du som du lär?
– Jag försöker. Jag är inte rädd att gå fel eller göra bort mig.
Om Ulrika Westin är kvar som hotelldirektör om fem år återstår att se. Kanske, kanske inte.
Säkrare är hon på hur hotellet går om fem år.
– Jag tror det kommer stå upp och leverera jättefint och har etablerat sig som träffpunkt för njutning, upplevelse och konferens. Det kanske pratas om oss utomlands tänker jag. Men Jon måste fortsätta koka bra gin så vi fortsätter vinna priser. Då kommer vi att ha internationella besökare.
Fakta
Namn: Ulrika Elisabeth Westin
Ålder: 56
Yrke: Hotelldirektör
Familj: Gift med Fredrik, tre utflugna barn
Bor: Bostadsrätt i Sundsvall
Kör: Kia Niro El (8000 mil på 2,5 år, ”vi ligger mycket efter vägarna”)
Fritid: Passionerad golfare (handicap 19), älskar att dansa bugg, musik och kultur
Dold sida: Konstigt intresserad av stora maskiner. Drömmer om att gräva grävmaskin.
Hotellfakta
9 våningar högt
122 rum
Ägs av Hernö Gin, Jasab och Highcon
Drygt 40 anställda, extra-personal sökes
Drivs som franchise inom Nordic Hotels & Resorts i Strawberrykoncernen under Petter Stordalen. Hernö Gin Hotell driver även simhallen intill med gym och spa
VD Jon Hillgren
Hotelldirektör sedan 2024 Ulrika Westin
5 SKÄL ATT KOMMA TILL HÄRNÖSAND
1. Hernö Gin Hotell
2. Hernö Gin
3. Vänligheten i den här stan
4. Naturupplevelser, ”det här är början på Höga kusten och världsarvet”
5. En levande stadskärna med små unika butiker
0 comments