Härnösand Yippie 11 2015

Eldsjälar tar nya tag i Stigsjö

Text Lars Kågström Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

För åtta år sedan öppnade butiken i Stigsjö efter att ha varit stängd några år. Nu är det dags för nästa kapitel i historien. Vid årsskiftet slutar handlaren Veronica Hägglund och fastighetsägarna, sju Stigsjöfamiljer, söker nya lösningar.
– Vi är öppna för alla idéer och förslag, säger Lennart Wiklund, ordförande i Stigsjö Affärscentrum.

Vi sitter i Stigsjö Handels fikahörna i Brunne och pratar om framtiden. Det är fyra av medlemmarna i den ekonomiska föreningen Stigsjö Affärscentrum som nu vill utveckla idén ännu mer.
– Nu vet vi att det fungerar med en butik, men vi vill öka möjligheterna och ge handlaren mer utrymme när det gäller inredning, utformning och möjlighet att stå på fler ben, säger Lennart Wiklund.
Med möjligheterna följer även mer ansvar, vilket har gjort att den nuvarande handlaren Veronica Hägglund har valt att inte fortsätta.
– Jag har haft väldigt roliga år här, det är något visst med att jobba på landet. Men jag har jobbat lite för mycket så det känns ändå rätt att sluta, säger hon.
– Veronica har stått för en fin utveckling och har varit väldigt lyhörd för kundernas önskemål om till exempel lokala ostar och honung, KRAV-bananer och produkter från Västernorrlandsgården och Norrmejerier, säger Birgitta Persson.

Men nu är det alltså dags för något nytt och i potten finns inte bara butiken utan även macken Stigsjö Bränsle samt en obebyggd tomt intill. De sju familjerna kan tänka sig att arrendera ut, precis som nu, men även att sälja. Dock inte till vem som helst.
– Nej, vi släpper inte stafettpinnen hur som helst. Vi vill vara försäkrade om att det fortsätter att vara en mötesplats, säger Olle Bertilsson.
Det var just funktionen som mötesplats de saknade mest under de år butiken var stängd. Och när de tog tag i saken och köpte fastigheten trodde de inte ens att det skulle gå att få till en butik. Tanken var snarare ett kontorshotell.

Men så råkade Olle Bertilsson passera Ljustorp och stannade för att köpa glass och började prata med de tre unga handlare som drev butiken. Sedan var saken klar.
Nu är saken alltså oklar igen, men målet är att det ska fortsätta vara en butik även efter nyår.
– Vi ska försöka få till en lösning så fort som möjligt, men realistiskt sett så blir det nog inte klart redan till nyår, säger Jörgen Byström.
Stigsjöfolket har varit tidigt ute med mycket. När butiken nyöppnades var fikahörnan med en publik dator en av nymodigheterna. Nu finns sådana så kallade servicepunkter i alla glesbygdsbutiker med bidrag från offentliga myndigheter. När macken Stigsjö Bränsle startade för sju år sedan var det en av de första föreningsdrivna mackarna.
– Jag vet inte hur många studiebesök vi har haft här som har velat titta på macken, säger Olle Bertilsson.
Idéer saknas alltså inte i Stigsjö och även den här gången har de sju familjerna en del tankar om vad som skulle kunna hända i och kring butiken. En av dem är att göra Stigsjö Handel till en sorts trainee-butik där ungdomar, invandrare eller någon helt annan med hjälp av en extern mentor kan lära sig att driva butik.
– Men vi vill inte låsa oss vid något och är glada för helt nya idéer också. Det vi kan säga är att om någon kommer med något som vi tror på, då kommer vi att ställa upp helhjärtat!

 

Detta har hänt

2001
LÄGGS NED
Butiken i Brunne läggs ned och Stigsjöborna är utan butik i sex år

2007
STIGSJÖ HANDEL ÖPPNAR
Stigsjö Affärscentrum ekonomisk förening tar över fastigheten. En trio handlare från Ljustorp öppnar Stigsjö Handel. De senaste åren har Veronica Hägglund varit ensam om driften

Faksimil ur Härnösandmagasinet 2007

Faksimil ur Härnösandmagasinet 2007

2008
NY MACK
Stigsjö Bränsle ekonomisk förening öppnar bensinmack i anslutning till butiken.

2015
NYA IDÉER

Stigsjö Affärscentrum söker en ny arrendator eller köpare.

Jörgen Byström, Olle Bertilsson, Lennart Wiklund och Birgitta Persson.

Jörgen Byström, Olle Bertilsson, Lennart Wiklund och Birgitta Persson.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2015 på sidan 36