Härnösand Yippie 2 2016

Här är Dollars nya bygge

Text Lars Kågström

Från 650 till 3 000 kvadratmeter. Den uppgraderingen gör DollarStore när butiken om ungefär ett år flyttar in i ett nytt hus vid Stationsgatan.
– Butiken i Härnösand är en av våra minsta och vi har länge velat göra något åt det. Nu blev det äntligen möjligt, säger Jenny Ahlberg som är etableringsansvarig på DollarStore.

3000 kvadrat vid JÄRNVÄGEN Den nya DollarStore-butiken byggs i butikskedjans standardformat, 3 000 kvadratmeter. Ytterligare en tomt finns kvar till försäljning (det streckade området) och tanken är att det ska bli handelsverksamhet även där.

Den nya butiken ska byggas på större delen av den tomma tomten på Stationsgatan, alldeles intill järnvägsspåret. Förutom själva butiksbyggnaden blir det också parkering på tomten. Byggherre är Köpredo i Staffanstorp AB, som har byggt flera av DollarStores butiker på andra ställen i landet. Den nya butiken får butikskedjans standardstorlek, 3 000 kvadratmeter.
– Härnösandsborna kommer att märka att vi har ett väldigt brett sortiment. Det har vi inte haft möjlighet att visa i den nuvarande butiken.

Dollarstore grundades 1994 i Sundsvall av Peter Ahlberg. Från början var det ett grossistföretag som sålde färdiga fyndlådor, men verksamheten gick så bra att Peter Ahlberg bestämde sig för att även öppna butik. 1999 hittade han en lämplig lokal strax norr om Örnsköldsvik.
Sedan dess har det rullat på och nya butiker har tillkommit. Butiken i Härnösand var nummer fem när den öppnades. Till en början hade DollarStore två ledstjärnor. Alla varor skulle ha jämna priser och inget skulle kosta mer än 50 kronor. Fortfarande är det jämna priser som gäller, men maxgränsen har slopats.
– Det är svårt att fylla 3 000 kvadratmeter enbart med saker som kostar max 50 kronor, säger Jenny Ahlberg.

De senaste åren har tillväxttakten ökat rejält och varje år öppnas ungefär tio nya DollarStore-butiker i hela Sverige. Huvudstrategin är att lägga butikerna vid större trafikplatser i mindre orter, men nu tittar man även på storstadsområdena.
– Vi har en tydlig strategi att växa. Just nu har vi 44 butiker i hela Sverige och den 1 mars öppnas nummer 45 och 46, i Nybro och Ljungby i Småland, säger Jenny Ahlberg.
Och om ungefär ett år öppnar alltså den nya butiken i Härnösand.
Fotnot. Den 29 februari beslutar Härnösands kommunfullmäktige om köpeavtalet med Köpredo i Staffanstorp AB för tomten intill Härnösand Central ska godkännas.

 

 

Artikeln publicerades i Yippie 2 2016 på sidan 34