Näringsliv Yippie 8 2020

Högtryck!

Kris för besöksnäringen? Nähärru! Mitt i corona-krisen hade flera av Härnösands stora och små turistdragare en riktig kanonsommar.
Vi frågade: ”Hur har det gått i sommar?” Här är svaren!

Eva Fält, föreningen Västanåfallet natur- och kulturcentrum:
Det har varit suveränt! Folk har varit så glada och tacksamma för att något är öppet. Det har nog varit viktigare än någonsin i år. Vi har stora ytor och det har varit skönt att inte behöva vara orolig när vi har öppet. Några evenemang har så klart varit inställda, men fiket, butiken och utställningen har vi hållit öppen som vanligt.

Calle Lundkvist, Härnösands Bilmuseum:
Det har varit en fantastisk sommar och vi har dragit in mycket folk till Härnösand. Vi har satt nya besöksrekord var och varannan dag. Bilmuseet har varit bra i coronatider, vi har gott om plats. Tidigare har vi haft ungefär tio procent besökande från utlandet, men de är ju nästan helt borta i år. Bussresorna med pensionärer och de plus 80 är också borta. Men istället har vi fått in en yngre publik och en del barnfamiljer som hemestrar.

Christer Sefbom, Hemsö fästning:
 Jag är nöjd och jättestolt över att vi lyckades med att vara så snabb i foten och hitta en lösning både för oss och besökande. Vi gjorde en radikal omställning av vår verksamhet för att kunna möta corona-situationen, och tack vare det har vi haft en lyckad sommar. När vi hade fått systemet att fungera kom den riktige boomen av människor. Vi var redo när det small till.

Lina Bergström på Hippie Foodtruck:
Sommaren har varit superduper och över förväntan: Mycket folk, långa köer och glada människor. Det bara varit härligt och underbart. Det var boom i mitten av juli och det har varit rekord varje dag.

Fredrik Persson, Brygghuset:
Sommaren har varit helt okej, under förutsättningarna bra. Det har gått i vågor. Det började trevande och så blev det kanonväder. Juli var jättekul med otroligt många turister.

Ulrika Eriksson från AIK Hockey, som driver kaféet på Smitingen:
Det har inte varit jättemycket folk, det har ju inte precis varit strandväder hela sommaren, men några dagar har det varit mycket folk. Det har ju varit en annorlunda sommar för alla och hos oss har man bara kunnat handla genom en lucka. På grund av det har vi inte haft ett lika stort sortiment. Folk har också haft med sig fika själv för att slippa stå i kö, och det förstår jag. Det har varit en bra sommar ändå och det vi har gjort har funkat.

Mats Löfroth, Hotell Höga Kusten:
För vår del har det – efter att myndigheterna släppte på reserestriktionerna – varit en fantastisk sommar. Det har gått överraskande bra både på hotellet och Björkudden. Det exploderade i mitten av juni i våra bokningskanaler och det har varit fullbokat sedan dess och är fullbokat ut augusti. Det är jättekul.

Paulin Norgren på Friluftsmuseet Murberget och Fritidsbåtmuseet i Tobaksmonopolet:
Det har gått väldigt bra. Våra aktiviteter har varit väl besökta och det har varit och är mer folk i omlopp – och det har det varit ända sedan maj. På Fritidsbåtmuseet har det varit dubbelt så många besökande än förra året och det är ett tecken på att det är flera turister i omlopp.

Jonas Andersohn, Simhallen:
Trots omständigheterna har vi haft en bra sommar med många besök. Vi har till exempel haft en vattenhinderbana som har varit väldigt populär. Våra besökare har varit duktiga på att hålla avstånd.

Göte Berglund på Sälsten camping:
Sommaren har i det stora hela varit bra, jämförbar med tidigare år.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 24