Näringsliv Yippie 4 2016

I huvudet på Johanne

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Sedan 2007 har Johanne Svanberg drivit inredningsbutiken Curri. Butiken har expanderat hela tiden och två gånger har hon flyttat till större lokaler och utökat sortimentet.

Om inredning

Det är mitt stora intresse. Jag köper säkert 4-5 inredningstidningar i månaden. När jag var yngre var jag bara intresserad av mode, nu är det bara inredning. Det roligaste är att man med så enkla medel kan ändra en hel känsla.
Hemma har jag väldigt mycket saker. Jag gillar att blanda olika stilar och gammalt och nytt. Så jag har ingen enhetlig stil, kanske har jag svårt att bestämma mig? Det är roligt att byta ut saker då och då. Mitt stora problem är att jag har svårt att göra mig av med saker så det är lite trångt. Men jag drömmer om att köpa en sommarstuga någon gång …

Om centrumhandeln

Det är lite deppigt just nu, med några butiker som ska stänga. Men det har varit dippar förut som vi har tagit oss upp ifrån. Vi måste nog sluta förlita oss på de stora kedjorna och i stället satsa på mindre butiker med ett eget och udda utbud. Att vi får en bra och annorlunda mix i hela stan. Tyvärr verkar det lite för svårt att få lån idag. Jag vet flera som har velat starta eller köpa verksamheter, men inte fått lån.
Det viktigaste är att skapa en mysig känsla i stadskärnan, med småbutiker,  uteserveringar och fik med bra utbud. Jag skulle vilja se ett fik vid vattnet, gärna i anslutning till uthyrning av kanoter, SUP-ar, trampbåtar och sådant.

Om Härnösand

Härnösand är fantastiskt, jag älskar den här staden. Jag har bott på andra ställen i några omgångar, men alltid kommit tillbaka. Jag gillar närheten, vi har Smitingen, Svartvik och Vårdkasen alldeles inpå, och jag kan gå ner till stan på tio minuter fast jag inte bor så väldigt centralt.
Att jag har flyttat iväg har mer berott på tillfälligheter än att jag har längtat bort. Det har varit jobb och bostäder som har dykt upp, men jag är ingen storstadstjej så jag har alltid kommit tillbaka. Här hemma känns det som om turismen har stora möjligheter att öka. Det ska bli spännande att se vad som händer i sommar, till exempel när kryssningsfartyget kommer.

Om Australien

Under tre år i början av 2000-talet fick jag chansen att jobba på Diesel i Sydney. Det är ett fantastiskt land, allt är väldigt avslappnat och människorna är otroligt trevliga och lättsamma. Australiensarna är väldigt sportiga också, det gillar jag.
Klimatet är skönt, förutom under vintern då jag frös mycket. Deras hus är inte så isolerade. Sydney är en mysig stad, den känns inte så stor som den är. Där finns ett sagolikt uteliv med mycket fräsch mat. Jag skulle kunna flytta tillbaka vilken sekund som helst. Fast ändå inte. Det är väldigt långt bort och när man är borta inser man hur bra Sverige också är.

Om träning

Jag har alltid hållit på och tränat, ända sedan jag var barn. Man mår så mycket bättre när man tränar, man orkar mer och sover bättre. För tio år sedan tränade jag jämt. Jag gick på spinning, body pump och så hade jag ingen bil så jag promenerade överallt. Men sedan jag fick barn och startade företaget har jag inte haft tid att träna.
Nu försöker jag komma igång igen. Jag har börjat på Friskis & Svettis löparskola, den är jätterolig, den kan jag verkligen rekommendera. Konstigt nog för jag har aldrig gillat att springa. Dels har jag inte tålamodet att hålla på så länge, jag vill komma fram fort, dels vill jag helst träna i grupp.

Johanne Svanberg

Ålder 45
Familj Sambon Tobias och dottern Engla
Bor Radhus på Brännavägen
Gör Driver inredningsbutiken Curri

Artikeln publicerades i Yippie 4 2016 på sidan 15