Härnösand Yippie 11 2017

Qrylla – Hylla (Made in Härnösand)

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Det tog två och ett halvt år för Sven-Olof Nordin att gå från idé till färdig produkt. I början av november såldes de första exemplaren av kryddhyllorna.

Han har jobbat i många år som lärare på Barn- och fritidsprogrammet, och som utbildad UF-lärare har han peppat många årskullar gymnasieelever att starta eget.
Lagom till pensionen startade Sven-Olof Nordin själv ett företag. Nu finns hans kryddställ äntligen på marknaden.
Allt började med att Sven-Olof gick och irriterade sig på kryddburkarna där hemma. Det var svårt att hålla ordning och ha överblick på vad som fanns i köksskåpen.
– Till slut fick jag en idé som jag kände att ”den här kan faktiskt hålla”, säger Sven-Olof.
Det blev starten för företaget Qrylla.
Och början på en väldig massa jobb.
Ursprungligen var Sven-Olofs idé att tillverka kryddstället i trä, men det blev för dyrt. Han utredde flera andra tillverkningsmetoder och material innan det visade det sig att formsprutning av plast var den bästa lösningen – och då dök Härnösands Plastindustri upp på radarn. Nu tillverkas allt i Härnösand.
– Det känns bra, jag är ju Härnösandspojk i grunden.
Almi, Länsstyrelsen och Landstinget har stöttat projektet i olika skeden, men det har varit en krokig väg.
– Det är bland det jobbigaste jag har varit med om – men också väldigt roligt.
I dagsläget finns kryddstället i fem färger. Den kan placeras på hyllor i skåpet, på bänken, i en hög låda eller skruvas upp på väggen. På sommaren är den lätt att ta med till uteköket.
”Ett kryddställ som genom sin design, lätt lutad mot betraktaren för att underlätta läsningen av etiketterna och framhäva de vackra kryddburkarna, väcker lusten att laga mat”, är Sven-Olofs egen beskrivning.
Curri i Härnösand har tagit in produkten i sitt sortiment, men Sven-Olof har varit på flera säljresor. Intresset är stort, men startsträckan är lång.
Hur ser framtiden ut för Qrylla?
– Produkten finns och nu handlar det om att nå ut, men marknaden är ju jättestor. Alla har kryddor hemma och nästan alla har väl precis som jag retat sig på att det inte går att hålla ordning på dem.
Har du mer på gång?
– Ja, jag har några idéer som jag håller på att utveckla, men det är inget som är klart än. Men först ska vi ha snurr på kryddstället!

Sven-Olof Nordin

ÅLDER 68 (”ung men gammal!”)
FAMILJ Två barn
BOR Vid havet i Fällöviken
GÖR Uppfinnare, designer, lärare på Härnösands gymnasium
HEMSIDA qrylla.se där kryddstället kan köpas online

Artikeln publicerades i Yippie 11 2017 på sidan 14