Podd Yippie 02 2024

”Allt fler unga lockas till berget”

Text Dag Jonzon Foto Kenneth Zetterlund

I februariversionen av Härnösandspodden.se träffar ni Maria Sjöström ordförande i Härnösands Alpina.

1. Bergtagen av berget
Andra synonymer till att vara bergtagen är att vara förtrollad eller fascinerad. Vårdkasberget på Härnön med milsvid utsikt åt fyra vädersträck lockar till alla möjliga upplevelser och fler ska det bli.
Det utlovar Härnösandspoddens februarigäst Maria Sjöström, ordförande i Härnösands Alpina. En förening som sedan 2022 arrenderar hela Vårdskasbackens skidområde av kommunen. Föreningen ansvarar för snöläggning, liftanläggningar, skiduthyrning och café och har en heltidsanställd driftschef Jonas Bylund.

2. En magisk vinter
Backen är öppen tre kvällar i veckan och varje lördag/söndag.
– Vi värderar vår gemensamma insats till motsvarande 600 000 kronor i årsarbetskraft. Vi är 270 föräldrar och familjer som med vårt gemensamma arbeta möjliggör att vi kan ha de här öppettiderna och ge både ungdomar och allmänhet fantastisk skidåkning.

3. Återvände från Luleå
Maria som är uppvuxen på Granudden med utsikt över Södra sundet och Vårdkasberget valde tillsammans med sin nuvarande man att söka sig till universitetsstudier i Luleå. Maria återvände till jobb på Sida och jobbar nu på Länsstyrelsen med ansvar för Agenda 2030 och länets hållbara samhällsplanering Henrik är vd för Xavitech, men det var som tränare för barnen i slalombacken som hela familjen drogs in i den alpina världen.

4. Medlemsvänliga
Härnösands Alpina har fått mycket uppmärksamhet för sitt sätt att göra det möjligt ekonomiskt att ägna sig åt alpin skidåkning. Låga avgifter för klubbdräkter och lägeravgifter gör klubben till Sveriges medlemsvänligaste alpinklubb.
– Vårt sätt att budgetera för att ungdomar ska kunna vara med, sticker ut och vi har 120 aktiva åkare idag. Allt från mini-alpina 5–6-åringar till 16 -17-åringar som tävlar på nationell nivå.

5. Växer enormt
Vårdkasen erbjuder länets enda svarta hopp och den utbyggda snöparken för brädåkare och free-ski-åkare lockar fler och fler att prova på.
– Idag är det ett 40-tal åkare som hänger i parken, berättar Maria och nämner Tage Wikström och Mille Kåhrström med internationella karriärer i sikte.
– Vi ser att fler och fler lockas till våra träningskvällar och Friluftsfrämjandets kurser växer också i popularitet. Jag tror det kan vara en positiv Covid-effekt att vi hittat våra hemmapärlor och lockas ut i naturen igen på hemmaplan.

5. Året om Året Runt
Härnösands Alpina kommer tillsammans med ett flertal föreningar som Draghundsklubben, Orienteringsklubben, Friluftsfrämjandet, Härnös Outdoor och andra friluftsentreprenörer starta ett 18 månaders s k Leader-projekt för att göra Vårdkasberget till ett attraktivt område året runt för många nya aktiviteter. Koppla ihop Vårdkasen med Smitingens och Höga Kustens turister och erbjuda gemensamma besöksmål.

6. Flagga för eldsjälar
Precis som Maria och hennes familj växte jag upp i en familj där mycket kretsade kring Vårdkasbergets slalombackar, toppstuga, lift och långa skidspår runt berget. Med en pappa som var dåtidens eldsjäl på berget är det så roligt se hur området fortsätter växa, utvecklas och locka nya besökare och generationer.
En gåva i form av ett flaggstandar till eldsjälarna från förr med Främjandets klassiska logga, fanns kvar i ett förråd hemma.
Nu lämnar poddvärden över den till Maria och dagens eldsjälar att förvara någonstans i Vårdkasstugans utrymmen som en påminnelse om att det bästa som görs – görs i förening!

Artikeln publicerades i Yippie 02 2024 på sidan 60