Podd Yippie 3 2023

Härnösandspodden med Dag Jonzon möter

Jessica Häggkvist

Text Dag Jonzon Foto Martin Sundqvist

Kvällströtta bagaren som blev bäst i världen

1. VÄRLDSBÄST
Det var en motsträvig Jessica Häggkvist som blev världsbäst inom draghundssporten. Hon har alltid gillat hundar och tränade ibland skidåkning med några av medlemmarna i Härnösands Draghundsklubb runt 2016/17. Hon minns när en av eldsjälarna, Janne Åsander, sa till henne
– Tänk en hund framför dig!
Aldrig, tänkte Jessica. Det ser alldeles för farligt ut, men så fick hon låna en brukshund, en belgisk Malinois och så var hon fast. Idag är hon klubbens i särklass framgångsrikaste förare någonsin.

2. EGNA HUNDAR
Hon har två egna hundar. Pelle, som är tre år; en blandras mellan Greyhound, Vorsteh och Husky. En riktig formel 1-version. Och så Pelles släkting, Alfa Romeo, åtta månader gammal. Mina hundar betyder allt för mig, säger Jessica.
– Det är min familj. Pelle, Alfa Romeo och jag.
Jag frågar vad det är som gör att hon har lyckats så väl. Hon säger att hon fått höra av andra förare att det är för att hon lyckas få ut det allra bästa ur sina hundar. Nu väntar ett år av förberedelser för att tävla även med Alfa Romeo nästa vinter.
– Det gäller att lyssna på varje individ. Förstå när de behöver vila, se till att de får sina behov tillfredsställda. De kan ju inte berätta för oss när de har en sämre dag som vi kan.

3. FJÄLLMARATON
Jessica är full av energi. Har alltid tränat. Längdskidåkning, cyklat, löptränat och sprungit flera Fjällmaratonlopp. Jag tänker att det är tur hon har så snabba hundar, så de klarar att följa matte under intervallträningspassen. Efter gymnasiet på hotell- och restauranglinjen och ett naturvetenskapligt basår, blev det Umeå Universitet och en utbildning till dietist i början av 2000-talet. Idag pendlar hon mellan dietistjobb i Dalarna och egna sommarhuset i Bölen, Härnösand.

4. MORGONPIGG
Hon förstod att kvällsjobb på restaurang inte var något alternativ för en kvällstrött Jessica.
I stället hittade hon kärleken till surdegen, utbildade sig till surdegsbagare och öppnade surdegsbageriet Tiger. Just nu har hundarna och tävlandet tagit över, men Jessica berättar att företaget bara är vilande och att det kliar i fingrarna ibland att börja baka. Trots arbetstiderna 03.00 -10.00. Men för en morgonpigg Jessica passar den dygnsrytmen bättre. Till frukost blir det fortfarande surdegsmackor. Både hon och hundarna kräver mycket energi, vilket är viktigt när man tränar och tävlar på elitnivå. Nästa år är målet guld igen för vinnarskallen Jessica, Pelle och förhoppningsvis Alfa Romeo.

5. RYMLINGEN
En annan mathistoria får avsluta hur det kan vara att tävla med hundar. Inför det lopp där chansen var störst för henne och Pelle, så rymde han från buren i bilen och hittade lite mat, oklart hur mycket.
– Vi hade tid att bedöma honom, rasta, värma lääääänge, bajsa och allt. Han ser ut att vara ok, ingen uppblåsthet eller något. Men det visade sig snabbt att det inte var det klippet som han normalt har. Lite bajsstop och små-strul, men vi skulle ändå ta oss upp emot mål vilket vi gjorde.
Att det sedan ändå skulle handla om en sekundstrid till guldet är fortfarande för mig helt orimligt.
Det blev 6 sekunder till vår nackdel men det är inte livsviktigt i det stora hela. Det är positivt att veta hur hög vår kapacitet är, när allt är rätt. Fantastiskt otroligt bra, konstaterar VM-drottningen Jessica.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2023 på sidan 18