Podd Yippie 6-7 2023

Härnösandspodden med Dag Jonzon möter

Monika Lindberg

Text Dag Jonzon Foto Martin Sundqvist

1. TANT MONIKA Monika Lindberg är socialdemokraternas nya starka kvinna i Härnösand. Efter en maktkamp i partiet har Monika blivit omvald för ytterligare två år som arbetarkommunens ordförande. Hon har också tagit över ordförandeposten i Härnösandshus och Härnösands kommunfastigheter och är kommunfullmäktigeledamot. Snabbt marscherat för en kvinna som gärna titulerar sig ”tant” och flyttade till Härnösand för två år sedan. Tant i Monikas värld är för övrigt synonymt med livserfarenhet, veta vad man vill och vara trygg i sig själv.

2. ÄLSKAR ”LITENHETEN” MED HÄRNÖSAND Det här borde man kanske inte säga, men jag har aldrig känt att Sundsvall är min stad. Jag är uppväxt på Skönsmon. Redan som 12-åring blev jag medlem i SSU-klubben (sa att jag var 13 år som var gränsen för inträde, för jag ville vara med och bestämma och påverka redan då.) I Härnösand känner jag mig hemma, uppskattar att känna gemenskap och även vara igenkänd ibland. Jag har alltid valt att åka till Härnösand från Sundsvall för att handla, kunna strosa omkring och gillat ”litenheten” med att allt är så nära.

3. MORMOR I NARVIK Alla somrar när Monika var liten tillbringade hon med mamma och mormor i Narvik i Nordnorge. En mormor som upplevt tyskarnas härjningar under andra världskriget på nära håll och fick sitt första och enda barn – Monikas mamma – vid 38 års ålder 1944. Det gjorde att vi fick starka familjeband och det pratades både norska och svenska hemma. Pappan kom från Överkalix till jobb i Sundsvall, så Monika valde att bo några år även i Överkalix för att få veta mer om sin pappas bakgrund och kultur. Så det har blivit några flyttar efter Skönsmo-uppväxten. Till Stockholm, till flera folkhögskolor, till Polen med jobb på barnhem innan hon hittade hem till Härnösand med familjen och en lägenhet på 180 kvadratmeter i Swedbankhuset med Nybrogatan 1 som adress.

4. ATTENTION – VILL FÖRETRÄDA DEN LILLA MÄNNISKAN Politiken har alltid varit en viktig del i Monikas liv och att ställa upp för den som mest behöver stöd. Det blev några år med politiska uppdrag efter flytten tillbaka till Sundsvall för drygt tio år sedan. Med en son som diagnostiserats med neuropsykiatriska funktionshinder blev det naturligt att jobba ideellt i föreningen Attention, föreläsa, och starta landets första fritidsgård för personer med neuropsykiatriska funktionshinder i Ljustadalen i Sundsvall.

5. VISSTE INTE OM PARTIETS INRE KONFLIKTER På frågan om vad hon visste om klimatet i arbetarkommunen i Härnösand när hon engagerade sig i lokalpolitiken, säger hon att de måste hållit motsättningarna väldigt internt. Men hon blev den som valdes till ordförande på ett år, för att få i gång det politiska arbetet igen. Jag upplevde att det var så låst att inget hände eller kom framåt, säger Monika. Idag tror hon att konflikterna är överspelade, valet gick bra och många nya unga människor har kommit till som medlemmar.

6. DÄCKAD UNDER VALRÖRELSEN Jag har aldrig varit så sjuk som i höstas, Minns nästan inget av de tre första veckorna. Nära 40-graders feber, andningssvårigheter och hjärntrötthet var några av symptomen. Fått veta att efter covid och med astma kan konsekvensen bli att man lätt drabbas av lung-inflammation. Det var vad som hände mig. De tog tre månader att komma på benen igen. Utbrändhet, hjärnstress drabbar många, särskilt kvinnor. Det är ett samhällsproblem, en politisk fråga för samhället att ta itu med. Det är en slutsats Monika kan dra av sina egna upplevelser, van som hon var att tidigare hantera många bollar i luften och aldrig behöva göra listor för att minnas vad som stod på agendan.

7. TROR HÄRNÖSAND BLIR EN VINNARE Som ny ordförande i Härnösandshus är bostäder i en växande region en prioriterad uppgift för bolaget. Visst finns det utmaningar med kommande miljöprövningar och kinesiska globala relationer. Som Karin Boye diktade ” Det gör ont att växa” och visst har vi mycket att göra och utveckla, men Monika tror Härnösand blir en vinnare i regionen och det sjuder av liv och framåtanda i kommunen, konstaterar den nyinflyttade Härnösandsbon som kommit hit för att stanna.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2023 på sidan 16