Näringsliv Yippie 5 2015

41 år med egen butik

Text & foto Lars Kågström

Margareta Elmroth på Lust & Fägring är en riktig butiksveteran. Hon har drivit butik i hela 41 år, varav 35 i Härnösand.
– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt och på söndagskvällarna ser jag fram emot veckan som kommer.
Hon startade i Nordingrå, där hon då bodde. Till att börja med var det en presentbutik, men då textil är Margaretas stora intresse blev det snart en kombinerad tyg- och presentbutik. 1980 startade hon en filial i Härnösand, men det blev snabbt tvärtom i stället.
Härnösandsbutiken har legat i två olika lokaler på Storgatan och en kort period i stationshuset. Men sedan en tid tillbaka finns Lust & Fägring i Experts förra lokal. Och sedan årsskiftet även i den förra fotoaffären vid Torget.
– Jag är född i tvillingarnas tecken och vill alltid ha två av allting. Vi har till exempel alltid haft två hundar och två katter.
I den nya butiken finns lampor och presentartiklar medan tyger och textilier är kvar i den gamla butiken. Margareta har passerat gränsen för pension för länge sedan och för några år sedan var tanken att hon skulle dra sig tillbaka och bara finnas med i bakgrunden. Av olika anledningar blev det inte så och nu har hon inga planer på att sluta.
– Tidigare har jag alltid haft häst, men det har jag inte längre. Så nu har jag ju gott om tid.

Margareta Elmroth

Ålder 76
Familj Maken Torsten, barnen Catarina och Erik, extramatte till två hundar
Bor Hus på Geresta

Artikeln publicerades i Yippie 5 2015 på sidan 11