Reportage Yippie 1 2023

Frida – en orimligt nöjd chef

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

När Frida Norberg flyttade till Härnösand 2016 var det som singel och hon bodde i en liten lägenhet på 20 kvadratmeter på Hovsgatan.
– Jag behövde inget större då och kunde i stället spara en massa pengar varje månad.
Numera bor hon och hennes familj – sambon Fredrik och deras gemensamma son Ted – i ett hus i Byåker, som de inreder i en personlig och lantlig stil.

Det är sju minuter från hemmet till arbetet i stan. – Vi bor på landet men har ändå nära till allt utbud i Härnösands centrum. Det är perfekt och påminner en hel del om Svanö där jag växte upp.

Ön mitt i Ångermanälvens mynning var hennes fasta punkt i tillvaron under de första 18 åren i livet.
– Där var det lika lugnt och nära till naturen som i Byåker och inte mer än 15 minuter till Kramfors stad. Jag trivdes väldigt bra där också.
Och hon återvänder ofta dit.
– Jag har spelat fotboll för Frånö SK/Kramfors–Alliansen under många år. Sedan blev det några säsonger i Härnösands SK, men inför förra säsongen skrev jag på för Frånö/Kramfors igen.
Det innebär ett antal mils pendlande till träningar och matcher varje vecka, men barnpassningen löser sig enkelt.
– Ted är hos sin morfar Malte och mormor Anna–Lena på Svanö under tiden, det är ett jättebra upplägg.

Frida betecknar inte sig själv som en stor talang, däremot som en lojal och pålitlig ytterback som alltid gör sitt jobb så bra som möjligt.
– Fotbollen är lika rolig nu som när jag spelade i flicklaget och även om många tjejer lägger av när de är unga känner jag personligen att jag vill spela så länge jag bara kan.
– Sammanhållningen, träningarna, matcherna, allt ger mig så mycket.
Det påminner mycket om hennes relation till jobbet.
När Frida påbörjade studierna till socionom på Umeå universitet, var hon övertygad om att hon i n t e skulle jobba med äldre människor.
– Där hade jag grundligt fel och byggde min övertygelse på förutfattade meningar, säger hon med ett leende.

Sedan 2017 är hon nämligen en av två enhetschefer på Koltrasten, ett särskilt boende för äldre och demenssjuka.
– Jag ändrade min syn på den här typen av verksamhet när jag gjorde min praktik och fick mitt första vikariat. Jag kände att jag, tvärtemot vad jag hade föreställt mig, fick ut så mycket av att bidra till att de boendes dagar blir aktiva och meningsfulla.
– Min första bild av sådana här boenden var att det var någon slags förvaring bara, men den har kommit på skam rejält. Det går att göra s å mycket för att det ska vara någonting helt annat.

Koltrasten har fem avdelningar med totalt 41 boende.
– Det är bemanning dygnet runt och vi har även till exempel sjuksystrar i personalen. Allt kretsar kring meningsfullhet och trygghet.
Under pandemin ställdes särskilda krav på att minimera smittspridningen och värna om säkerheten för både medarbetare och boende.
– För oss är pandemin inte över än, men vi har lärt oss mycket av det som hänt sedan mars 2020. De erfarenheter vi skaffat oss gör att vi kan hantera alla situationer på ett lugnare och bättre sätt idag.

Dialogen med anhöriga till de boende är en annan av jobbets positiva delar.
– Även här trodde jag först att det mest skulle vara påfrestande, men anhörigkontakterna är för mig väldigt stimulerande och inspirerande, säger Frida.
Sedan 2020 är hennes och Fredriks hemadress Byåker och 2021 föddes sonen Ted.
– Vi trivs enormt bra här. Det går knappast att tänka sig en bättre plats för Ted att växa upp på och för oss föräldrar att kunna känna lugn på.

Frida och Fredrik håller på att sätta sin egen prägel på huset.
120 meters källarvåning har steg för steg förvandlats till tvättstuga och gym och nu ska ett av rummen bli en fotbollsoas för hela familjen.
– Vi ska lägga in konstgräs och sätta in mål så att framför allt Ted ska kunna ha kul där.
Att Fredrik håller på AC Milan går inte undgå. Klubbmärket finns där och färgerna är övervägande Milans röda och svarta.
– Min pappa Malte tycker att vi borde göra det till ett MoDo–rum – han älskar MoDo Hockey – men det kommer inte att ske, skrattar Frida.

Resten av huset andas lantlighet och smakfulla lösningar.
– Både jag och Fredrik är intresserade av inredning och det är så kul att få forma sitt eget hem efter sina egna idéer.
– Men nu ska vi ta en liten paus med inredandet. Vi måste spara ihop lite mer pengar för att förverkliga det vi tänker oss att göra härnäst.
Dessutom har försäsongsträningen i fotboll startat för både Frida i Frånö/Kramfors och Fredrik i Älgarna–Härnösand.

Avslutningsvis Frida, vad är det bästa med att bo i Härnösand?
– Jag betraktar mig som en närmast orimligt nöjd härnösandsbo. Jag saknar ingenting men uppskattar att det är levande, naturnära, familjekärt och gott om mötesplatser för att träffa nära och kära. Jag älskar den här kommunen.

FRIDA NORBERG

ÅLDER 28
FAMILJ Sambon Fredrik Wiking, 30 år, sonen Ted 1,5 år.
BOR I villa i Byåker.
GÖR Enhetschef på äldre och demensboendet Koltrasten.
FRITID Träning och resor.
FAVORITPLATS I KOMMUNEN Det måste nog bli Byåker, kanske specifikt vid Nässjön.
DET BÄSTA MED HÄRNÖSAND Att det är litet men ändå innehåller det allra mesta av det jag önskar.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2023 på sidan 37