Reportage Yippie 11 2020

Hobbe – en prisad hjälte

Foto Anders Eliasson

Hobbe Eriksson vann priset Årets hjälte på Framtidsgalan. Men arbetaren på kommunens resursgrupp ser sig inte som en ensam vinnare.
– Det är inte bara mitt pris. Priset är minst lika mycket till alla som jobbar här.

Han trodde inte att det var sant när han först blev nominerad till priset, blev paff och lite nervös när det blev klart att han var en av 18 finalister och fick rätt och slätt black-out när han vann. Det hela slutade med att han började gråta av glädje när han kom hem efter att han och hans kollegor hade sett sändningen från galan tillsammans, och firat segern.
Hobbe Eriksson berättar om sin emotionella resa till topplatsen i Framtidsgalan, där personer i offentlig sektor från hela landet nomineras i olika kategorierna – bland annat till Årets hjälte. Den kategorin väljs för övrigt av folket.
Nu har det gått några dagar sedan det blev klart att han vann.
– Det är gratulationer vart jag än kommer. Det känns jättebra och jag tror inte jag har förstått det än, säger Hobbe som medger att det är ovant med all uppmärksamhet. Lite jobbigt är det också eftersom et inte ska stiga honom åt huvudet, men mest roligt.
Snart kommer pokalen som ska stå på Resursgruppens kontor på Industrivägen.
– Priset är inte bara mitt. Vi är en helhet här, vi stöttar varandra, och priset är minst lika mycket till alla andra här, speciellt min grupp, säger Hobbe som är arbetsledare för en grupp på cirka tio personer.
För honom är det fint att kunna få ge något tillbaka till Härnösand. Hobbe är öppen om att han har ett brokigt förflutet präglat av rus och kriminalitet. Han kom till Härnösand i en fångtransport 1991.
– Och på den vägen är det. Kan jag lyckas, kan alla lyckas, säger Hobbe.
Han känner sig idag som en Härnösandsbo, han älskar naturen och alla fiskevatten och tycker Härnösand är en bra stad för sina barn att växa upp i.
– Hade det inte varit för Härnösand, hade jag inte stått här idag. Det här är ett utmärkt sätt för mig att ge något tillbaka.

Hobbe Eriksson

Ålder 52 år.
Familj Särbo och två barn.
Gör Har varit arbetsledare för Resursgruppen inom fritid, hamn och
kaj i Härnösands kommun i åtta år.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 71