Reportage
Hossein lärde sig språket på jobbet

Hossein Estekizadeh kom till Sverige för 4,5 år sedan. Han fick arbete efter ett år och lärde sig svenska på arbetet
– Tur? Tur det får man om man kämpar, säger han.
Hossein kom till Sverige från Iran där han arbetade som badvakt och simlärare. Och han har läst idrott på universitet, har en bakgrund som simmare och har tagit en del medaljer på nationella mästerskap. Han har alltid kämpat och det tog han med sig när han kom till Sverige.
Anledningen till att han flyttade hit vill han egentligen inte tala om mer än att han har en sekulär syn och är inte religiös. Något som ledde till konflikt med den religiösa ledningen för Iran.
Hossein kommer från Abadan, som är en hamnstad i Iran, tio gånger så stor som Härnösand. Men under kriget mellan Iran och Irak tvingades han flytta till de centrala delarna av landet.
2019 kom han till Sverige och han vill från början kämpa för att få ett jobb. Och redan efter ett år lyckades han ta första klivet mot arbetsmarknaden. Först som praktikant, sedan som timvikarie och nu fast jobb, först hos kommunen och sedan hos det Hernö gin-ägda bolaget som driver simhallen.
När han kom till Härnösand märkte han att han kommit rätt.
– Det var en känsla som kom till mitt hjärta. Här vill jag bo.
Hossein hade utbildning och erfarenhet som simlärare men kunde inte språket. Han googlade och hittade simhallen i Härnösand och köpte ett månadskort och gick dit för att simma men också för att iaktta hur personalen arbetade.
Samtidigt gick han runt och träffade olika chefer i Härnösand för att träna inför en anställningsintervju, en strategi som fungerade.
– Jag kom hit och träffade en fantastisk man, simhallschefen Jonas Andersson. Och jag föreslog att han jag skulle få praktisera utan lön för att lära mig det svenska systemet och språket. Man måste vara lite ödmjuk men också ha självförtroende. Jag tycker att svenska är snälla och hjälpsamma. Men det beror på oss. Är vi ödmjuka är svenskarna hjälpsamma.
Han skrev ned sitt CV och såg till att det evaluerades. UHR har en sida där man kan få sina utländska utbildningar bedömda och också få ett intyg på detta.
– Och den använde jag. Till alla som kommer till Sverige vill jag rekommendera UHR.
En kvinna han lärt känna en kortare tid och en lärare på folkhögskolan ringde sedan till chefen för simhallen och gav honom goda referenser. Och det hjälpte. Han fick praktisera och försökte lära sig om vett och etikett i Sverige och om den svenska kulturen.
– Det betyder inte att jag kommer att glömma min kultur men jag måste veta hur kulturen är i Sverige där jag bor. Vad som uppfattas som artigt och vad som är oartigt.
Det första ord som han fick lära sig var böj, vinkla, trampa runt och sträck ut.
– Det är bra att först lära sig ord som används i arbetet. Jag var med i vattnet och hjälpte till samtidigt som jag försökte lära mig språket.
Han lärde sig svenska utan SFI. Först på senare år har han börjat plugga SFI och han fick direkt börja i den svåraste kursen eftersom han redan behärskade språket så pass bra, något han lärt sig på sin arbetsplats.
Så småningom tog Hernö gin över och Hossein kände att både Jon Hillgren och Elin Sahlman ville satsa på honom.
– Jag får känslan att det inte finns någon skillnad mellan mig och mina arbetskamrater. Och alla mina arbetskamrater känns som mina bröder och systrar.
Visst har han även haft motgångar.
– Men jag lever efter det svenska ordspråket: ”Efter regn kommer sol.”
Hosseins budskap är att alla kan lyckas integrera sig, men då måste man arbeta hårt. Inget beror på tur, utan på hårt arbete. Och han är mycket glad över all hjälp och stöd han fått av sina arbetskamrater, inte minst med att lära sig svenska.
– Jag har till och med lärt mina arbetskamrater lite persiska.
Hossein Estekizadeh
ÅLDER 44
YRKE Badvakt/simlärare
FAMILJ Singel
FÖDD Abadan i Iran, inte långt från gränsen till Irak. Uppväxt i Centrala i Iran dit familjen flyttade när han var 10 för att komma bort från kriget mellan Iran och Irak
0 comments