Reportage Yippie 1 2015

I huvudet på Eva

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

I december installerades Eva Nordung-Byström som ny biskop i Härnösands stift. Därmed är hon tillbaka i sin födelsestad Härnösand och får leda det stift där hon har arbetat i princip hela sitt yrkesliv.

 

Om kyrkans roll i samhället

Kyrkan är en viktig bärare av kultur och traditioner sedan lång tid tillbaka. Både byggnader, folkliv och många traditioner kring högtider och helger har sin grund i kyrkan och de lever kvar tydligare än vi är medvetna om. Försök tänka bort julsånger och semlor till exempel.
Folk utan traditioner blir rädda och småaktiga. I början av 1990-talet hade jag många diskussioner med unga killar som tyckte att det kom för många invandrare. De kände sig hotade när de mötte människor med en stark kultur, för de hade ingen själva. Så kyrkan ska fortsätta bära kulturen, men inte vara bundna av den. Vi måste samtidigt vara öppna för världen.

Om tro

Tro är viktig för människan. Vi behöver våga lita på att det finns något som är större än oss själva, något som omsluter och tar hand om och oss, och som vi inte måste förstå fullt ut. Rent psykologiskt ger en känsla av sammanhang oss mer trygga.
Från mitt perspektiv är det förstås den kristna tron som känns rätt, mitt uppdrag är ju att visa vad den kan ge människor. Men jag respekterar naturligtvis att alla har sin vandring. Det finns nog ingen som inte tror på någonting. Det brukar visa sig i svåra stunder att även den som inte tror sig tro ändå krokar upp sitt liv på någonting, någon slags förklaring av verkligheten.

Om ledarskap

Det är lite annorlunda att vara ledare inom kyrkan. Jag är mer en andlig ledare än en traditionell chef. Och vad som är ett bra ledarskap ligger ibland, precis som med tro, lite bortom vad vi kan förstå.
Men jag tycker att en bra ledare ska förstå att organisationen har en riktning och sätta upp tydliga mål för att gå ditåt. Vi ska inte sitta här bara för att ha mysigt utan för att uträtta något tillsammans. En bra ledare ska också se och ta till vara medarbetarnas gåvor och kompetenser. Dessutom se till att det finns en transparens och öppenhet så att det inte blir snack bakom ryggen eller undangömda konflikter.

Om Härnösand

Härnösand betyder mycket för mig. Mina föräldrar träffades här och jag levde mina tre första år i Härnösand. Jag har bara svaga minnen från den tiden, men jag kommer ihåg hur vägsaltet smakade på grusvägen där vi bodde. På senare år har jag känt sorg för hur Härnösand ligger lite klämt av framför allt Sundsvall. Men det är en fantastiskt vacker stad och det borde kunna göras mycket av det havsnära läget.
Just nu dubbelbor jag i Moliden utanför Övik och i biskopsgården. Lägenheten där är färdig, men det dröjer innan representationsdelen är renoverad. Vi har också en jordbruksfastighet i Moliden som ska avvecklas och det kommer nog att ta det här året. Men sedan blir det Härnösand på heltid, för både mig och min man.

Om matlagning

Jag har alltid gillat att laga mat, förmodligen för att jag tycker om att äta mat. Jag har tydligen också känsla för smaker, folk brukar i alla fall gilla min mat. Roligast är att improvisera, att se vad jag har hemma och om jag kan få ihop något av det. Det är själva skapandeprocessen jag gillar, jag målar och ritar också gärna.
När jag är ledig lagar jag gärna mer avancerad mat. När det är tidskrävande blir det riktigt roligt. Och sedan gillar jag att sitta i lugn och ro och äta och diskutera världsproblemen med min man eller goda vänner.

Eva Nordung-Byström

Ålder: 57
Familj: Man, 3 barn, 2 bonusbarn, 1 barnbarn och 2 bonusbarnbarn
Bor: Lägenhet i Biskopsgården och jordbruksfastighet i Moliden

Artikeln publicerades i Yippie 1 2015 på sidan 15