Reportage Yippie 11 2013

I huvudet på Hans

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Den 1 december tillträder Hans Wikström som ny föreståndare och pingstpastor i Härnösands Pingstförsamling. Samma helg flyttar församlingen in i Parkaden och har öppet hus med bland annat konsert och adventsgudstjänst.

Om Parkaden

Vi har varit trångbodda på Storgatan, inte i själva kyrkolokalen, men i övrigt. Vi tittade på att bygga ut, men det skulle ha blivit väldigt dyrt. I den vevan dök Parkaden upp och efter en ganska lång process bestämde vi oss för att köpa. Det var inget enkelt beslut så det var bra att det fick ta tid.
Nu har vi utrymmen så det räcker och blir över. Vi bygger om lite grand för att det ska passa vår verksamhet, bland annat blir scenen lite större och väggen bakom ska utsmyckas. Vi kommer att fortsätta hyra ut Parkaden för konferenser, konserter och även dans av motionstyp.
Vi vill vara en öppen kyrka och då känns den här lokalen mycket bra, inte minst för att de flesta Härnösandsbor har varit här tidigare. Då känns det kanske lättare att titta in igen.

Om jobbet som pingstpastor

De senaste åren har jag jobbat med sociala frågor inom pingströrelsen centralt och har känt en längtan efter att få förkunna Guds ord, att föra ut evangeliet och vara en länk till människorna. Tyvärr är det ofta något spänt över att vara troende idag. Det vill jag förändra och visa att tron är en naturlig sak för oss människor.
Jobbet innebär också att vara en sammanhållande kraft inom församlingen. Vi har några anställda och massor av ideellt arbetande. Det behövs att någon har koll på allt och det blir min uppgift.

Om Mittuniversitetet

Jag jobbade på Mittuniversitetet i tio års tid, mest på lärarutbildningen där jag undervisade i samhällskunskap och sociologi. Nedläggningsbeslutet är jättetråkigt för Härnösand, det är en viktig identitetsmarkör för en stad att ha högre utbildning.
Jag tror inte beslutet är bra för universitetet heller. Den långa traditionen och kulturen sitter inbyggd i människor och strukturer och låter sig inte flyttas så lätt.
Som jag ser det borde delar av verksamheten i Sundsvall ha flyttat hit till Härnösand i stället. Vi har väldigt lång erfarenhet av distansundervisning och jag tror att Härnösand hade kunnat bli en riktigt bra studentstad.

Om Härnösand

Jag är uppväxt och har mitt hjärta i Härnösand, även om jag har bott 17 år i Sundsvall. Som jag ser det har Härnösand en enorm potential och kraft och en betydligt bättre sits än många andra mindre städer.
Närheten till Sundsvall har två sidor. Visst är det ett problem att saker flyttas till Sundsvall, men det innebär också en möjlighet för människor att välja att bo i Härnösand, även om jobbet finns i Sundsvall.
Det viktigaste är att vi inte låter bakgrunden forma framtiden. Vi måste se framåt och jag tycker att det har tagits många bra grepp den senaste tiden. Vår församling vill också se till stadens bästa och bidra med ett engagemang som möter de behov som finns.

Om bilar

Jag blev intresserad av bilar redan som liten och sedan har intresset hängt med genom livet. Jag hade en amerikanare när jag var 19 år och nu har jag en Chevrolet Camaro från 1980-talet som jag blåser ur då och då på Onsdagsbuset på Mittsverigebanan.
Över huvud taget har jag haft många bilar, inte entusiastbilar, det har jag inte haft ekonomi till, men vanliga bruksbilar. Jag har kanske bytt onödigt många gånger, men det är ju så kul med nya bilar!

Hans Wikström

Ålder 49
Familj Fru och tre barn, varav ett hemmavarande
Bor Villa på Bondsjöhöjden
Gör Blivande pingstpastor och föreståndare för Härnösands Pingstförsamling

Artikeln publicerades i Yippie 11 2013 på sidan 17